OVE VRSTE VOĆA I POVRĆA MOGU DA SE GAJE I U STANU: Nemojte očajavati, biće vam SVEŽE OBRANO u samo par koraka
Jagode, Foto: RINA

SJAJNO

OVE VRSTE VOĆA I POVRĆA MOGU DA SE GAJE I U STANU: Nemojte očajavati, biće vam SVEŽE OBRANO u samo par koraka

Mnoštvo povrća, pa čak i neko voće može dati plodove u zatvorenom prostoru

Objavljeno:

Da biste uspešno uzgajali voće i povrće u zatvorenom prostoru, sve što vam je potrebno jeste sunčan prozor i prave sorte.

Uzgajanje napolju daje neuporedivo bolje rezultate, ali nije nemoguće da budu približno dobri. Ovo je vodič koji će vam pomoći da odaberete prave vrste i kako da brinete o njima.

Biljke, Začinsko bilje
foto: Printscreen YouTube/Kruna VD

Povrće

Nekoliko sorti povrća je moguće gajiti u zatvorenom prostoru. Kad god je to moguće, odaberite kompaktne sorte "grmova" i osigurajte da dnevno dobijaju najmanje šest sati sunčeve svetlosti.

Kada biljke počnu da rađaju, od presudnog je značaja da se redovno i ravnomerno zalivaju. Prekomerno zalivanje može da dovede do toga da biljke napuknu i raspadnu se, a nedovoljno vode može da dovede do sušenja. Važna je i toplota, nemojte postavljati biljke na hladna, skrovita mesta.

1. Plavi patlidžan

Ova biljka sa elegantnim ljubičastim plodovima dobro uspeva u posudama za gajenje. Može narasti do visine od oko jednog metra i treba je podupreti letvicom. Lagano je prskajte vodom i podrezujte ako pređe 30 cm visine.

Bela lepršasta vaš, međutim, može da bude problem, a za lečenje koristite lepljivu zamku. Ne prskajte pesticidom, osim ako na etiketi nije izričito napisano da je formulisana za prehrambene kulture, pa čak i onda koristite štedljivo.

Krastavac
foto: Profimedia

2. Krastavac

Poput patlidžana, i ovu biljku bi trebalo vezati kočićima. Odaberite sortu "grma" koja rađe manje plodove krastavca i održavajte vlažnu zemlju. Krastavci su veoma žedne biljke i treba ih redovno zalivati kako bi se plod pravilno razvio, piše Agromedija.

Loze, koje narastu u visinu od oko jednog metra, mogu se gajiti oko nosača.

3. Paradajz

Samo sitne sorte čeri paradajza mogu se uspešno gajiti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti jednako ukusne kao i njihova velika braća. Potrebno je da ga gajite ispod osunčanog prozora.

Raste u saksiji ili kao viseća biljka. Održavajte je vlažnom i nađubrenom. Zaprašivanje će možda pomoći ako nežno tapkate po stabljikama kad biljka procveta. Probajte patuljaste sorte poput Tiny Tim i Tumbler (viseći paradajz).

Jagode
foto: RINA

Voće

1. Jagode

Jagode se mogu uspešno gajiti u saksiji ili drugim posudama. Isprobajte sortu alpskih jagoda za najbolje rezultate. Plodovi će se pojaviti nakon pet meseci od klijanja semena. Kao i za povrće, potrebno je puno sunca.

2. Kumkvat (fortunela)

Reč je o jedinom citrusu koji se može prilagoditi gajenju u zatvorenom.

Plodovi će biti mali – oko 2-3 cm, ali vrlo jestivi. Kao bonus cveće će dodati svež miris vazduhu tokom celog leta. Držite ga na toplom.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.