NUTRICIONISTA OTKRIVA ŠTA DA JEDEMO PO VRUĆINI, A DA NAM NE POZLI: Srbi su u VELIKOJ ZABLUDI zbog jedne namirnice
Pijaca, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/STEVEN HEAP/PRVA TV/PRINTSCREEN

saveti

NUTRICIONISTA OTKRIVA ŠTA DA JEDEMO PO VRUĆINI, A DA NAM NE POZLI: Srbi su u VELIKOJ ZABLUDI zbog jedne namirnice

Da li nam hrana tokom paklenih vrućina daje ili oduzima energiju?

Objavljeno:

Kada su ovakovisoke temperature, jedno od glavnih pitanja je šta jesti, a šta izbegavati kako nam ne bi pozlilo. Jedni misle da bez jake hrane ne možemo da obavljamo poslove, a drugi da nas ona usporava. Da li je istina da su nam salate tokom leta najviše potrebne i da meso treba izbegavati, otkrila je u "Jutru" na Prvoj nutricionistkinja Milka Raičević.

"Doručak je najbitniji. Prva i osnovna stvar je da kada popijemo vodu, treba da unosimo gutljaj po gutljaj. Kad pijete gutljaj po gutljaj, onda samim tim unosite ptijalin koji je pljuvačka i koji nam omogućava da imamo zdrav probiotik, odnosno, zdrave organe za varenje. To je i putokaz da treba da budemo smireni. Hranu treba jesti u celosti i važno je da ne bude brza hrana koja će nas usporiti", otkrila je Milka, a potom se osvrnula na salate:

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

"Sve što u sebi sadrži vodu - treba jesti. Sasvim je svejedno koju salatu jedete, ali je bitno da ona tapacira naš želudac i samim tim omogućava da unesemo vitamine, minerale i da budemo siti. Kad kažem da budemo siti, to znači da možemo da funkcionišemo mnogo bolje nego kada bismo uzeli da jedemo meso ili jaku hranu na koju smo mi, Srbi, navikli. U principu, sve se svodi na tečno. Treba jesti voće i povrće, sve što je sezonsko. Ono što je parametar za vaše zdravlje, to je da odete na pijacu. Tamo je sve što je vašem organizmu u ovom trenutku potrebno", savetovala je nutricionistkinja.

Da li meso treba izbegavati?

"Meso treba unositi. Lav kada jede, on do sutra ne mora da jede. Tako i naš organizam. Kada vi unesete velike količine mesa ili crvenog mesa, za razliku od ribe, piletine i ćuretine, onda daleko više treba da potrošite energije da bi se to svarilo. Meso ima jedan dobar način da budete siti, ali to ne znači da ste iskoristili sve ono što ste uneli. Ako ste jeli meso, supu, salatu, pa ste uzeli desert, prvo će se variti ono što treba brže da se svari. Salata će nas čuvati od pesticida, otrova. Meso se duže vari, ali posle 4 ili 5 sati kad se svari, onda dolazi na red salata i ostalo", rekla je Milka Raičević.

Milka Raičević
foto: Printscreen/TV Prva

Prema njenim rečima, najbolje je jesti ribu.

"Zato treba da budemo umereni. Salata plus meso, ali je najbolje da to bude riba. Moramo da čitamo etiketu. Ne možemo da platimo dobro, a da riba bude samo izložena na ledu, a mi nismo sigurni da je to baš zdravo", objasnila je nutricionistkinja i upozorila one koji ne osećaju glad tokom vrućina.

"Još veći je problem ako imate naviku da ne jedete, ali uzimate slatkiše da biste dobili energiju. Hranu moramo da unosimo, porcije treba da budu rasterećujuće i najbitnije da se unosi raznovrsno. Mi, nutricionisti, volimo da kažemo da ste zdravi ako svaki dan jedete četiri boje zdravlja: crveno, žuto, zeleno i belo. Jedite sirovo, jedite šargarepu, breskve, dinju, lubenicu. Nisam za to da se kombinuje više vrsta povrća i voća ili da se prave smutiji. Treba da se svedemo na umerenost", istakla je Milka Raičević.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Mondo/Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.