PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Svaki treći veganski proizvod sadrži tragove životinjskog porekla!
Hrana, Foto: Profimedia

istraživanje

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Svaki treći veganski proizvod sadrži tragove životinjskog porekla!

Analizirani artikli uključivali su veganske ekvivalente čokoladnih tartufa, pice, hamburgera, mafina i tortilja

Objavljeno:

Više od trećine proizvoda koji su označeni "veganskom" nalepnicom sadržali su proizvode životinja, pokazalo je nedavno istraživanje prenosi Guardian.

Naučnici su otkrili tragove jaja i mleka u 24 proizvoda, od ukupno 61 ispitanih. Uključujući u 13 proizvoda alternativnih mlečnim proizvodima i njih 48 zamenskih za meso.

Ukupno je utvrđeno da je 90% nezadovoljavajuće.

Analizirani artikli uključivali su veganske ekvivalente čokoladnih tartufa, pice, hamburgera, mafina i tortilja.

- Možda je veća problematika to što ova dvosmislenost može imati katastrofalne i ponekad tragične posledice za one koji su alergični na proizvode životinjskog porekla, poput mleka i jaja - rekao je izvršni direktor Instituta za ovlašćene trgovačke standarde (CTSI) Džon Heriman.

Nedavne ankete su pokazale široko rasprostranjeno uverenje da nešto što se prodaje kao "vegansko" ne sadrži sastojke životinjskog porekla. CTSI je anketirao 2.000 ljudi, otkrivši da 76% veruje da je to tako.

Ali trenutno ne postoji zakonska definicija za vegansku hranu, koja omogućava firmama da plasiraju svoje proizvode kao takve čak i ako sadrže mlečne proizvode ili jaja.

Mafini
foto: Printscreen/youtube/ Secerko's Kitchen

Većina proizvoda koje su naučnici ispitali označeni su kao veganski, iako su neki opisani kao biljni. Hrana zasnovana na biljci ne eliminiše nužno životinjske proizvode iz ishrane osobe, već se ljudi fokusiraju na to da jedu uglavnom voće, povrće i orašaste plodove.

Polovina ljudi koje je CTSI anketirao misli da "biljno" i "vegansko" znači jedno te isto, dovodeći one sa alergijama u zabludu.

Portaprol za Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja istakao je da "etikete na kojima se govori o hrani ne smeju da dovedu u zabludu, kako bi se osiguralo da potrošači imaju poverenja u hranu koju kupuju".

- Zbog čega zahtevamo prisustvo sastojaka koji mogu da izazovu alergije na hranu, jasno istaknute na pakovanju - zaključuju.

05:13

VEGANI I ONI KOJI NE JEDU GLUTEN UVEK ZAVRŠE NA FAST FUDU Nutricionistkinja tvrdi: U zabludi su ako misle da se HRANE ZDRAVIJE

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.