ORIGINALNA ZLATIBORSKA KOMPLET LEPINJA: Tajnu otkrila baka sa planine, zbog 1 SASTOJKA je SLAĐA od šećera (RECEPT)
Komplet lepinja, Foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

preukusno!

ORIGINALNA ZLATIBORSKA KOMPLET LEPINJA: Tajnu otkrila baka sa planine, zbog 1 SASTOJKA je SLAĐA od šećera (RECEPT)

Jedino je ovo originalni recept za tradicionalnu komplet lepinju

Objavljeno:

Sinonim za Zlatibor je komplet lepinja, koju niko ne odbija!

Po pravilu, ovaj specijalitet se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako nemate pretop stavite malo više kajmaka. Bitno je da kajmak bude star, po mogućstvu zlatiborski ili užički, jer je važno da se tokom pečenja otopi.

Najlepša je od domaće lepinje, ali ako vam je lakše ne morate sami da ih mesite, nego koristite kupovne.

Sastojci:

Za lepinje:

  • 600 g brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
Komplet lepinja
foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

Za punjenje:

  • 4 jajeta
  • 8 kašika starog kajmaka
  • 12 kašika pretopa

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, razmutite i ostavite da se aktivira. U činiji stavite prosejano brašno, dodajte so, ulje i aktiviran kvasac, pa zamesite mekano testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite sat vremena da odmori. Nakon tog atesto prebacite na pobrašnavljenu podlogu i podelite na četiri jednaka dela. Rukama malo rastanjite testo u obliku lepinje, pa ih pecite na 200 C nekih 15-ak minuta. Poprskajte ih vodom i pokrijte, pa ostavite da se ohlade. Prerežite gornji deo i "poklopac" stavite sa strane. Jaja umutite sa kajmakom, diretno u lepinji i vratite ih u rernu da se peku još 10 minuta. Kad su gotove sklonite gornji deo, svaku od njih zalijte sa po tri kašike pretopa i servirajte dok su još vruće.

Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima

00:44

Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.