KADA PRAVITE DOMAĆI HLEB, VRLO JE VAŽNO DA NE URADITE OVO: Neće biti mekan i VAZDUŠAST, već TVRD ko kamen (RECEPT)
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/mojkutak

ko duša

KADA PRAVITE DOMAĆI HLEB, VRLO JE VAŽNO DA NE URADITE OVO: Neće biti mekan i VAZDUŠAST, već TVRD ko kamen (RECEPT)

Trik je u pripremi testa ono ne treba da se mrcvari kao na filmu, stina je potpuno drugačija

Objavljeno:

Izrada ukusnog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom, zapravo može biti prilično jednostavna. Sve što vam treba su pravi sastojci i malo truda.

Sastojci:

  • 500 g belog pšeničnog brašna tip 500
  • 340 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašika suncokretovog ulja
Hleb
foto: Printscreen/Youtube/mojkutak

Priprema kvasca:

  1. Najpre treba pripremiti kvasac. Kod suvog kvasca to nije potrebno, ali na taj način možete jednostavno proveriti jesu li gljivice kvasca u suvom kvascu još aktivne. Tako nećete baciti brašno ako slučajno nisu!
  2. Kesicu suvog kvasca razmutite u 340 ml tople vode i dodajte dve kašičice šećera.
  3. Ostavite sadržaj 10 minuta da odstoji. Ako se na vrhu napravi pena, kvasac je aktivan i spreman za pripremu hleba!
Slana štrudla, Testo
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Zamesite testo:

  1. U veću posudu prosejte 500g brašna i napravite udubljenje u sredini. Važno je prosejati brašno da bi se razbile grudvice.
  2. Dodajte so, ulje i mešavinu kvasca i vode.
  3. Drvenom kašikom dobro promešajte sve sastojke da se pretvore u testo i pustite da odstoji.
  4. Zamešano testo vratite u posudu i pokrijte ga krpom.
  5. Na redu je dizanje testa koje traje 1,5 – 2 sata. Tokom dizanja zapremnina testa se mora udvostručiti. Testo stavite na toplo mesto bez promaje.
  6. Rernu zagrejte na 220 °C, s funkcijom grejanja odozdo i odozgo. Ukoliko upotrebljavate posudu sa poklopcem, stavite je u rernu. U suprotnom, u rernu stavite pleh i praznu posudicu za vodu.Rerna se mora dobro zagrejati, neka se greje najmanje 45 minuta.

Hleb se nipošto ne mesi! Naraslo testo se prosipa na pleh i peče, ako ga budete mesili neće biti vazdušast.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Argeta.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.