AKO VAM KLIMA NE DUVA HLADAN VAZDUH, OVO JE GLAVNI RAZLOG: Postoji JASNO pravilo šta treba da URADITE
Klima, Foto: profimedia

otkrivamo

AKO VAM KLIMA NE DUVA HLADAN VAZDUH, OVO JE GLAVNI RAZLOG: Postoji JASNO pravilo šta treba da URADITE

Kada su topli i vreli letnji dani najgore što može da se desi je da vaša klima ne duva hladan vazduh. Umesto da sedite u prijatno klimatizovanom prostoru vi se prezonjavate zato što klima uredjaj ne hladi već izduvava topao vazduh

Objavljeno: 17:42h

Zašto klima ne duva hladan vazduh? Šta uzrokuje ovu vrstu problema na klima uredjaju? Šta možete učiniti povodom toga kada vaša split sitem klima ne hladi dobro? Pročitajte koja su tri glavna razloga zbog koji klima uredja može duvati topao vazduh umesto hladnog.

Zašto klima ne duva hladan vazduh?

Kada su topli i vreli letnji dani najgore što može da se desi je da vaša klima ne duva hladan vazduh. Umesto da sedite u prijatno klimatizovanom prostoru vi se prezonjavate zato što klima uredjaj ne hladi već izduvava topao vazduh. Razlozi zašto se ova pojava dešava su:

Nedostatak freona u klimi

Klima
foto: Profimedia

Neprekidana količina rashladnog fluida neophodna je za pravilno funkcionisanje klima uredajaja. Jedini razlog nedostatka freona u klimi je njegovo curenje iz sistema. Ako vaša klima duva topao vazduh to bi mogao biti znak da je došlo do nedostatka freona u klimi. Ukoliko se to dogodi pozovite klima servis kako bi se rešio kvar na klimi to jest curenje gasa iz klima uredjaja.

Led u unutrašnjoj jedinici klime

Led na unutrašnjoj jedinici klime je jedan od najčešćih razloga da vaša klima umesto hladnog izduvava topao vazduh. Isparivač se može zamrznuti i sprečiti klima uredjaj da radi svoj posao. Primarni razlog za led na isparivaču mogu biti prljav filter klime, slomljena turbina, nedostatak gasa, začepljena kadica ili odvodno kondez crevo. Ako se bilo šta od ovoga dogodi pokreće se lanac dogadjaja. Kondezacija se stvara na kalemima isparivača a zatim se isparivač ledi. Ovo ne samo da može dovesti do toga da klima curi već može oštetiti kompresor klime što je skupa popravka. Ako primetite led na isparivaču klime odmah pozivite servisera.

Pokvaren senzor na klimi

Pokvaren senzor na klima uredju može biti razlog zašto klima ne duva rashladjen vazduh. Postoji više razloga da senzor na vašem HVAC sistemu prestane sa radom. Kako bi senzori bili u funkciji neophodno je raditi redovan servis klime. Na kalemima isparivača se nakuplja nečistoća i prašina čime se rad klime opterećuje i stvara se velika toplota koja može poremetiti rad senzora za očitavnje temperture vazduha. Redovno čišćenje filtera klime i godišnji servis klima uredjaja sprečiće bilo kakav kvar na klimi. Ako vaš klima uredjaj ne hladi, ne greje, curi, ima neprijata miris kada se upali ili je bučna spoljna jedinica klime su jasni znaci da Vam je potreban majstor za klimu.

(Espreso/servisklimanovisad.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.