FIZIČKI AKTIVNI MUŠKARCI U MNOGO VEĆOJ OPASNOSTI OD OVE BOLESTI, NEGO "LENŠTINE": Doktor otkrio ZAŠTO je to tako
Muškarc, Foto: Profimedia

spustite loptu

FIZIČKI AKTIVNI MUŠKARCI U MNOGO VEĆOJ OPASNOSTI OD OVE BOLESTI, NEGO "LENŠTINE": Doktor otkrio ZAŠTO je to tako

Sledeci put kada budete fizicki aktivni, milite na meru, naravno da je sve u dozama dobro za vas

Objavljeno:

Ateroskleroza je difuzno oboljenje arterijskih krvnih sudova koje zahvata sva vaskularna korita i karakteriše se zadebljanjem i otvrdnućem arterijskog zida. I verovali ili ne od nje mahom oboljevaju muškarci sportist u svojim 50im, pre nego oni koji nisu fizički aktivni. Jedan kardiolog je zbog ovog fenomena, život osvetio istraživanju zbog čega je to tako.

Da bismo izbegli nesporazume: vežbanje je zdravo za srce i krvne sudove, kaže kardiolog Aengevaeren: „Vežbanje smanjuje rizik od srčanog udara. Poboljšanjem vaskularne funkcije, krvnog pritiska, sastava masti u krvi i regulacije šećera, između ostalog“, kaže on u NRC kao odgovor na svoje istraživanje.

srce
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Ali 2008. godine, nemački istraživači su otkrili nešto neobično kod muškaraca starijih od 50 godina koji trče najmanje pet maratona svake tri godine. Maratonci imaju čak i više kalcifikacije koronarnih arterija nego opšta populacija. Znamo da ateroskleroza zapravo povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Da li je zdravo kretati se tako intenzivno? To je bio povod za Aengevaerenovo doktorsko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Circulation-u. Kardiolog na obuci pregledao je 289 muškaraca starosti od 50 do 60 godina. Muškarci treniraju 25 do 57 sati nedeljno na intenzivnom do veoma intenzivnom nivou. Da vam dam ideju: u proseku provodite oko četiri sata nedeljno na intenzivno trčanje. Ateroskleroza se proverava CT skeniranjem. Rezultat: udeo muškaraca sa aterosklerozom porastao je sa 52 odsto na 71 odsto za šest godina. Nije bilo važno koliko sati nedeljno muškarci treniraju, ali intenzitet vežbe je igrao ulogu. Muškarci koji su najintenzivnije vežbali videli su da se njihov nivo ateroskleroze najviše povećava. „Normalni“ muškarci koji su intenzivno vežbali imali su manje nove ateroskleroze.

Zdravlje, Trčanje, Treniranje, Par, Sport, Planina
foto: Profimedia

Poput maratonaca u nemačkoj studiji iz 2008, ovi intenzivno atletski muškarci razvili su dodatne kalcifikovane arterije. Da li ovi sportisti imaju veći rizik od srčanih oboljenja, kaže kardiolog na treningu, još nije rekao. Ateroskleroza može nekako zaštititi ove momke. Čvrsti zidovi posuda su manje skloni kidanju. U svakom slučaju, to je hrana za dalja istraživanja. Baš kao i pitanje o sportistima starijim od 50 godina.

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere:

03:10

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

(Espreso/ Express.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.