KAKO PREPOZNATI I KAKO SE REŠITI UŽASNOG OSIPA OD VRUĆINE: Najsklonija su DECA, roditelji obratite pažnju
Svrab, Foto: Profimedia

vodite računa

KAKO PREPOZNATI I KAKO SE REŠITI UŽASNOG OSIPA OD VRUĆINE: Najsklonija su DECA, roditelji obratite pažnju

Osip može da izazove ozbiljnije reakcije ukoliko ne obratimo pažnju i ne saniramo ga na vreme

Objavljeno: 21:46h

Iako se obično javlja kada smo na otvorenom, toplotni osip može da se javi i kada smo u zatvorenom prostoru; ako se znojimo, a nešto (kao uska odeća) blokira isparavanje tog znoja, kaže dermatolog.

Iritantni osip od vrućine jedan je od retkih nedostataka letnjeg vremena, a kao što mnogi roditelji znaju, bebe i mala deca su mu najsklonija. „Iako se toplotni osip može javiti u bilo kom uzrastu, on je češći kod beba i male dece nego kod odraslih jer njihove znojne žlezde još nisu u potpunosti funkcionalne“, kaže dr Noel, dermatolog sa Medicinskog fakulteta i zdravstvenih nauka Univerziteta u Vašingtonu. Sherber. „Kada izađemo na vrućinu, posebno ako je visoka vlažnost vazduha; 2 do 4 miliona znojnih žlezda u celom telu pokreću lučenje znoja koji isparava iz kože i hladi nas, ali ponekad u vrućoj i vlažnoj sredini, znojne žlezde se blokiraju i znoj ostaje 'zarobljen' ispod kože i izaziva upalu", objasnila je ona.

Osip
foto: Profimedia

„Ista stvar može da se desi ako ste fizički veoma aktivni, na primer ako vežbate na velikoj vrućini, a sportski grudnjaci i atletske hulahopke koje većina ljudi tada nosi ne pomažu, jer su ovi odevni predmeti često napravljeni od materijala koji dobro ne baš 'diše'", dodala je ona. Iako se obično javlja kada smo napolju na otvorenom, toplotni osip se može pojaviti i kada je osoba u zatvorenom prostoru; ako se znoji i nešto (npr. uska odeća) sprečava pravilno oslobađanje znoja na površinu kože i njegovo isparavanje.

Kako prepoznati toplotni osip?

Toplotni osip ima karakterističan izgled, ali kada pokušavate da utvrdite da li ga imate ili ne, važno je razmisliti o okolnostima; na primer, da li ste proveli mnogo vremena napolju po vrućem vremenu ili bili izloženi jakoj sunčevoj svetlosti. U ovim slučajevima vrlo je moguć osip, a prepoznaćete ga po sitnom i jednoličnom crvenom, belom ili sivkastom; u zavisnosti od tona kože; kvržice koje podsećaju na male bubuljice ili plikove. Ove izbočine se često pojavljuju na mestima gde postoji pritisak i trenje od odeće pored znojenja, npr. na vratu, kožnim naborima, grudima, preponama, zadnjem delu nogu ili zadnjici. „Ako zatvorite oči i pređete rukom po koži, osetićete neravne i hrapave delove na kojima se nalazi osip“, kaže dermatolog, ali ga je teško ne prepoznati jer i jako svrbi. „Mnogi kažu da osećaju nešto poput peckanja na koži“, dodala je ona, a neki se žale i da im koža gori.

Kako se brzo otarasiti?

"Dobra vest je da je toplotni osip potpuno benigni, što znači da vam neće naškoditi", rekla je dr Šerber za portal Self, dodajući da njegovi simptomi nestaju sami od sebe. „Hlađenje kože, menjanje odeće i/ili nežna nega kože mogu prilično brzo ublažiti toplotni osip, a simptomi bi trebalo da nestanu ili se značajno poboljšaju u roku od jednog dana.

Psorijaza, Iritacija, Koža, Telo, Svrab
foto: Profimedia

Evo šta možete da uradite da biste se rešili toplotnog osipa:

  1. Skloni se od vrućine.
  2. Idite negde sa ventilatorom ili klima uređajem jer što brže hladite kožu, brže ćete se osećati bolje.
  3. Skinite usku odeću što je pre moguće da biste uklonili trenje i omogućili koži da 'diše', a znoj ne ostaje u znojnim kanalima.
  4. IStuširajte se hladnom vodom.
  5. Ako vaša koža jako svrbi i iritira, pomoći će vam blagi lokalni steroidi kao što je 1% hidrokortizonska krema.
  6. U slučaju jakog svraba, možete se okupati i sa koloidnom ovsenom kašom koja smanjuje upalu i svrab kože.
  7. Izbegavajte dodirivanje kože jer to povećava rizik od sekundarne infekcije kože.

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/ Večernj list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.