EVO KAKO DA TOKOM LETA BUDETE UVEK HIDRIRANI: To je veoma važno za normalno FNKCIONISANJE ORGANIZMA
Žena pije vodu, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

važno

EVO KAKO DA TOKOM LETA BUDETE UVEK HIDRIRANI: To je veoma važno za normalno FNKCIONISANJE ORGANIZMA

Trikovi za hidrataciju iz ugla nutricionista

Objavljeno:

Možda vam se čini da vam nisu potrebni nikakvi trikovi za hidrataciju, ali se dehidriranost dešava češće nego što mislite, posebno tokom leta – a neretko to stanje zanemarujemo. Održavanje hidratacije je od suštinskog značaja za našu kožu, varenje, ravnotežu hormona, kvalitet sna, raspoloženje – sve najvažnije funkciije našeg tela. Naši osnovni sistemi u organizmu, (na primer, cirkulacija), oslanjaju na hidrataciju da bi dobro radili.

Kada nismo hidrirani, možemo imati simptome kao što su loš san, slaba energija, maglovito razmišljanje, poteškoće sa koncentracijom, zatvor, glavobolje i vrtoglavicu. Nije ni čudo što tiktokeri kreiraju i dele „recepte“ za vodu sa raznim ukusima, kako bi učinili da hidratacija izgleda kul i trendi. Možda zvuči čudno, ali takvi snimci imaju na hiljade pregleda.

Možda krivite svoje užurbane živote, zaboravnost ili nedostatak motivacije, ali sve to ipak nisu razlozi da se ne hidrirate. Koliko vode treba da pijemo i kako možemo da budemo sigurni da smo u svakom trenutku pravilo hidrirani?

voda
foto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

Na osnovu novih istraživanja, naše potrebe za vodom su individualne i zavise od faktora kao što su starost, pol, težina, nivo fizičke aktivnosti i klima u kojoj živite. Slušajte znake svog tela da biste sprečili dehidrataciju i obratite pažnju na boju urina, koja kao indikator hidratacije. Bledožuti urin generalno ukazuje na odgovarajuću hidrataciju, dok tamnožuti ukazuje na dehidrataciju.

Trikovi za hidrataciju – iz ugla nutricionista

Nabavite lepu flašicu

Razmislite o tome kako bi vaša savršena boca za vodu trebalo da izgleda i izaberite svoju omiljenu. Imati vodu na raspolaganju u svakom trenutku – bilo da ste za svojim stolom ili napolju – poslužiće kao suptilni podstrek da je stalno pijete.

Planirajte unos vode

Započnite jutro čašom vode (da, pre šolje kafe). Ako ste raspoloženi da probate nešto novo, dodajte malo limuna da ubrzate varenje. A citursi su takođe dobri za blistavu kožu. Jednom kada svom telu pružite hidrataciju ujutru, postavite male ciljeve da pijete definisanu količinu vode i zakažite redovne pauze za hidrataciju tokom dana. Koristite podsetnike ili aplikacije – ovaj pristup vam pomaže da ostanete na pravom putu i ​​održavate stabilan unos vode.

Jedite namirnice bogate vodom

Dok je H2O najbolji izbor za zadovoljenje vaših dnevnih potreba za hidratacijom, postoje namirnice sa visokim sadržajem vode koje su takođe odlične. Vaše telo obično dobija oko 20 odsto vode koja mu je potrebna iz hrane koju jedete tokom dana, dok preostalih 80 odsto obično dolazi od pića. Drugim rečima, ne štedite na tih 20 odsto. Namirnice sa najvećim sadržajem vode su krastavci, celer, rotkvice, paradajz, tikvice i jagode. Hrana prepuna vode ne može u potpunosti da zameni vodu za piće, ali je siguran način da svom telu date vitamine, minerale i vlakna.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Pijte vodu sa elektrolitima

Voda sama po sebi ne može dovesti do optimalne hidratacije. Telu su potrebni elektroliti da bi apsorbovalo vodu. Minerali kao što su natrijum, kalijum i magnezijum pomažu da se hidratacija unese u vaše ćelije. Dodajte elektrolite u svoju vodu da biste nadoknadili esencijalne minerale izgubljene znojenjem i pomogli u održavanju odgovarajućeg nivoa hidratacije tokom fizičke aktivnosti ili vrućeg vremena.

Povežite hidrataciju sa određenim zadatkom

Ako želite da uvedete novu naviku u svoju rutinu, povežite je sa zadatakom koji već radite da biste se setili da to uradite. Na primer, ispijte vodu uz kafu ili u popodnevnoj šetnji. Drugi način da naviknete na hidrataciju je da uparite čašu vode sa svojim obrocima. Voda pomaže da se uspori tempo jedenja tokom obroka i pomaže u varenju.

Nadoknadite za unos kafe ili alhokola

Potrebe za hidratacijom se mogu razlikovati iz dana u dan, u zavisnosti od toga šta još konzumirate. Određena hrana i pića hidriraju, ali druga dehidriraju. I kofein i alkohol imaju diuretička svojstva, što može povećati proizvodnju urina i doprineti gubitku tečnosti. Ako konzumirate ove napitke, razmislite o kompenzaciji povećanjem unosa vode.

00:56

EKIPA MAJKE I SNAJKE POMOGLA U OSTVARENJU CILJA MALE NINE: Donirana 300 krofni i novčana pomoć za lečenje njenog oca

(Espreso/Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.