OSTAĆETE ŠOKIRANI KADA ČUJETE DA LI JE LUBENICA VOĆE ILI POVRĆE: Niste mogli ni da pretpostavite koji je odgovor
Lubenica, Foto: RINA

paŽnja

OSTAĆETE ŠOKIRANI KADA ČUJETE DA LI JE LUBENICA VOĆE ILI POVRĆE: Niste mogli ni da pretpostavite koji je odgovor

Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak

Objavljeno:

Da li je lubenica voće ili povrće? Za tikvicu smo sigurni da je povrće, a za lubenicu da je voće. Šta bi nam na te tvrdnje rekli botaničari? Tikvica i krastavac su voće, a lubenica povrće, makar po naučnicima.

Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak.

Debata o razlikovanju povrća i voća traje već vekovima, a u neke su se već nekoliko puta morale uplesti i zakonodavne vlasti. Najpoznatiji slučaj o donošenju odluke je li neko voće zapravo voće ili povrće je odluka Američkog vrhovnog suda u slučaju „Nix protiv Heddena“ u kojoj je sud doneo odluku da se porez za paradajz mora plaćati kao porez na povrće, umesto na voće koje je imalo manju poresku stopu.

Ovo tropsko voće i zvanično ima najviše vitamina C

Definicija povrća i voća zavisi od toga jeste li botaničar ili kuvar. Iako je vrlo jasno u koju grupu namirnica većina povrća i voća pripada, postoje određene vrste oko koje dolazi do zabune i polemika jer sve upućuje da je reč o povrću, a ne o voću.

Šta kažu botaničari, a šta kuvari?

Lubenica
foto: Profimedia

Ako gledate na voće i povrće s botaničke strane, povrće potiče iz delova biljaka kao što su stabljika, koren i listovi i pripadaju jednogodišnjim biljkama, dok je voće deo biljke koje se razvija iz semenke ili cveta i potiče od višegodišnjih biljaka.

Po botaničkoj definiciji bundeva, paradajz, pa čak i tikvica pripadaju voću, dok je povrće vrlo jasno korenje – cvekla, repa i krompir, lišće – zelena salata i spanać ili stabljika – brokuli, celer. Ali, sasvim je drugačija definicija ako gledate s kulinarskog stajališta, piše N1.

Mnogo voće nema tipičan sladak ukus i njega gastronomski stručnjaci i kuvari smatraju povrćem, dok za voće smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u dezertima. Na primer, mahunarke kao što su grašak, pasulj i mahune nemaju sladak ili kiselkast okus, stoga ih kuhari svrstavaju u povrće, ali botanički gledano, mahunarke su voće.

Voće koje nije voće

lubenica
foto: Profimedia

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali šta je s lubenicom, dinjom i jagodom? Ako mislite da su i one voće, varate se. U nastavku se nalaze biljke koje pripadaju grupi povrća uprkos načinu na koji ih koristimo i konzumiramo.

Jagoda

Jagoda se ne svrstava ni u povrće ni voće. S botaničke strane, jagoda je odebljala i povećana cvatnja koja se nalazi na stabljici, ali ima nutricionističke vrednosti i sastav nalik voću zbog čega se rado koristi u dezertima.

Dinja

Slatka i sočna, dinja se jede kao poslastica, reč je o jednogodišnjoj biljci što znači da, botanički gledano, dinja je povrće.

Lubenica

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastica zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.