ŽESTOKO PITANJE, ODAKLE POTIČE OVAJ DEZERT: Neki tvrde da je sa BALKANA, a drugi ipak OVO, razbesnećete se (REEPT)
Sutlijaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

tradicija duga vekovima

ŽESTOKO PITANJE, ODAKLE POTIČE OVAJ DEZERT: Neki tvrde da je sa BALKANA, a drugi ipak OVO, razbesnećete se (REEPT)

Ako ste mislili da recept za sutlijaš potiče negde iz komšiluka, prevarili ste se

Objavljeno:

Sutlijaš je jedan od omiljenih slatkiša u mnogim kulturama širom sveta. Iako tačno poreklo sutlijaša nije sasvim poznato, ovaj kremasti desert ima dugu istoriju i tradiciju.

Neki smatraju da je sutlijaš potekao iz Osmanskog carstva i da je kasnije proširen na različite delove Balkana i Bliskog istoka. Drugi veruju da potiče iz antičkog Rima, gde su slični kremasti deserti bili popularni.

U različitim kulturama postoje različiti recepti i varijacije sutlijaša. Na primer, u turskoj kuhinji popularan je "sütlaç", dok se u indijskoj kuhinji može pronaći "kheer", sličan kremasti desert od pirinča.

Poreklo i recepti sutlijaša su se tokom vremena menjali i prilagođavali lokalnim ukusima i tradicijama, ali jedno je sigurno - sutlijaš je oduvek bio omiljeni desert koji nas mami ukusom i kremastom teksturom.

Sutlijaš
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Evo recepta za ukusni i kremasti sutlijaš:

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča
  • 4 šolje mleka
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • Cimet (za posipanje po vrhu)
Sutlijaš
foto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

Priprema:

  1. U šerpu sipajte mleko i stavite na srednju temperaturu da provri. Smanjite temperaturu na nisku i ostavite mleko da se krčka.
  2. Operite pirinač pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Dodajte oprani pirinač u mleko i mešajte.
  3. Kuvajte pirinač u mleku na niskoj temperaturi, povremeno mešajući, dok pirinač ne omekša i ne upije većinu mleka. To će trajati oko 20-25 minuta.
  4. Dodajte šećer, vanilin šećer i so u šerpu sa pirinčem. Nastavite kuvanje i mešanje još nekoliko minuta dok se šećer ne rastopi i sutlijaš postane kremast.
  5. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se sutlijaš malo prohladi. Sipajte sutlijaš u činije za serviranje i pospite vrh cimetom.
  6. Ostavite sutlijaš da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider da se dobro rashladi.
  7. Poslužite sutlijaš hladan kao desert. Možete ga ukrasiti kolutićima voća po želji, kao što su jagode ili kriške banane.

Uživajte u ovom klasičnom i ukusnom sutlijašu koji će sigurno zadovoljiti vašu želju za slatkim!

Ako biste isprobali još neki orjentalni recept, evo recepta za jedan turski kolač iz prošlog veka.

(Espreso/ Sarajevska sehara)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.