EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA VAM JEZIK POBELI: Može biti znak INFEKCIJE, a postoji JEDNOSTAVAN način da to REŠITE
Jezik, Foto: Profimedia

pažnja

EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA VAM JEZIK POBELI: Može biti znak INFEKCIJE, a postoji JEDNOSTAVAN način da to REŠITE

Akumulacija ovih supstanci može izazvati belu boju

Objavljeno:

Beli jezik može biti zabrinut jer nije normalno stanje, ali je većinu vremena bezopasan. Postoje slučajevi kada bela boja može biti upozorenje na infekcije. Na površini jezika imamo male izbočine koje se nazivaju papile i tu se skladište čestice hrane, bakterije i mrtve ćelije.

Akumulacija ovih supstanci može izazvati belu boju. Redovnim uklanjanjem otpada sa jezika možete 'čistiti' i sprovoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osetljivost pupoljaka ukusa, osvežava dah, sprečava se nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Jezik, Plaženje, Usta, Usne
foto: Profimedia

Zašto jezik može biti beo?

Beli jezik može biti pokazatelj raznih bolesti ili posledica završetka lečenja. Stanje jezika se oduvek koristilo za dijagnozu bolesti u telu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu sa telom pre pojave bola i može otkriti prisustvo bolesti.

Nekada su drevni iscelitelji verovali da pacijent nije potpuno izlečen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali. Formiranje belog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali je najčešće povezano sa našom higijenom zuba. Stvari kao što su suva usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici i slične mogu izazvati beli jezik.

To može biti i znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu. Ako imate druge simptome kao što su bol i peckanje, bolje je da se konsultujete sa svojim lekarom da li vam je potrebno dodatno lečenje.

Jezik
foto: Profimedia

Saveti za čišćenje i dezinfekciju jezika

Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinfikujete jezik. To će pomoći u poboljšanju zdravlja desni, pa čak i zuba.

1. Četkica za zube

Da biste uklonili mrtve ćelije i bakterije koje uzrokuju vaš beli jezik, pokušajte da nežno operete jezik četkicom za zube od osnove do vrha jezika. Ne pritiskajte previše i odvojite vreme, takođe ne zaboravite da operete jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta, piše Brightside.

2. Dezinfekciono sredstvo za ispiranje usta sa biljem i solju

Uzmite kašiku suve kamilice, kašičicu nane i kašičicu žalfije i prelijte sa 4 šolje kuvane vode. Sačekajte da se supa ohladi i procedite. Zatim u supu dodajte kašiku soli. Gotovo! Isperite usta ovom prirodnom vodicom za ispiranje usta dva puta dnevno nakon pranja zuba da biste videli rezultate na svom jeziku.

3. Koristite strugač za jezik

Poput četkice za zube, strugač za jezik se takođe može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ga uklanjamo iz zuba četkanjem. Bakterije i mrtve ćelije se nakupljaju na površini jezika, pa ih ovom metodom suštinski 'uklanjamo' sa jezika. Ispravan način da ga koristite je da ga postavite na zadnji deo jezika i povucite prema vrhu jezika. Isperite strugač i ovaj metod čišćenja možete ponoviti nekoliko puta.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.