NIŠTE NE DAJE SVEŽINU KAO OVO PRIRODNO ULJE: A tek kad NAPRAVITE NJEGOV SPREJ, imaćete ČISTU POSTELJINU sve vreme
Lavanda, Foto: Printscreen YouTube/Natura e Bellezza

morate znati

NIŠTE NE DAJE SVEŽINU KAO OVO PRIRODNO ULJE: A tek kad NAPRAVITE NJEGOV SPREJ, imaćete ČISTU POSTELJINU sve vreme

Ulje i sprej od lavande imaju višestruku upotrebu u domaćinsrtu, a ovako ih je najlakše napraviti

Objavljeno:

Miris lavande je najpopularniji u domaćinstvima. Opušta i daje svežinu kao ni jedna drtugi, a odlična vest je da i sami kod kuće možete napraviti etirično ulje od lavande, kao i prirodni sprej za osvežavanje posteljine!

Eterično ulje od lavande

Ulje od lavande je najrasprostranjenije i jedno od najčešće korišćenih esencijalnih ulja. Lavandino ulje ima miris koji smiruje, opušta i dovodi do fizičkog i emotivnog balansa. Ovaj prirodni preparat dobija se uglavnom iz cveta biljke kroz proces parne destilacije. Tradicionalno, eterično ulje od lavande koristi se već vekovima. Ono ima primenu i u izradi parfema. Veoma je bitno u aromaterapiji i mnogi aromatični preparati i kombinacije su napravljene upravo korišćenjem lavandinog ulja.

Potrebno Vam je:

• 200ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja • šaka svežih ili suvih cvetova lavande (mogu se naći u biljnim apotekama)

Napunite teglicu srednje veličine cvetovima lavande do pola. Naspite ulje u teglu preko cvetova tako da ispunite 2/3 teglice. Promešajte i ostavite polupokriveno dve nedelje na toplom sunčanom mestu. Tokom tog perioda, smesu svakog dana promešajte. Nakon toga, ulje procedite kroz gušću gazu. Pritisnite cvetove da otpuste više lekovitih sastojaka i mirisa. (Ukoliko želite jaču aromu, ostavite cvetove duže u ulju). Ulje uspite u tamnu staklenu flašu i držite na suvom i tamnom mestu.

Osvežavajući sprej od lavande:

Ulje lavande, Lavanda
foto: Profimedia

Potrebno Vam je:

• 250 ml destilovane vode, • par kapi eteričnog ulja lavande • par kapi ulja lavande koje smo već pripremili • par kapi ulja peperminta • malo svežeg ruzmarina • sprej boca

Stavite vodu da provri, zatim dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, dodajte prethodno pripremljeno ulje lavande I ulje peperminta. Dobro izmiksajte i uspite u sprej bocu u koju ste prethodno dodali ruzmarin. Svoj osvežavajući sprej čuvajte van domašaja sunčevih zraka.

Uživajte u omiljenim aromama!

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Najbolje iz Italije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.