EVO ZAŠTO ODREĐENE OSOBE TREBA STALNO DA JEDU LUBENICU: Od toga im ZAVISI ZDRAVLJE, važno je da ZNATE
Lubenica, Foto: RINA

otkrivamo

EVO ZAŠTO ODREĐENE OSOBE TREBA STALNO DA JEDU LUBENICU: Od toga im ZAVISI ZDRAVLJE, važno je da ZNATE

Gotovo kompletan sadržaj lubenice čini voda: oko 92 odsto

Objavljeno:

Lubenica (Citrullus lanatus) je ukusno zdravo povrće puno hranljivih materija, sa malo kalorija i bez masnoća. Kada se konzumira u razumnim količinama, odlična je za zdravlje i telo iz nje koristi veliki broj nutrijenata i vitamina, a što je posebno važno u toku leta i visokih temperatura, elektrolita.

Voda, antioksidanti, vitamini…

Gotovo kompletan sadržaj lubenice čini voda: oko 92 odsto. Upravo zbog toga, lubenica je najidealnije letnje voće. Svaki sočan i osvežavajući zalogaj ima značajan nivo vitamina A, B6 i vitamina C. Najznačajnije supstance koje sadrži lubenica jesu antioksidanti (poput likopena), antioksida i aminokiselina. Lubenica sadrži i određenu količinu kalijuma.

Hrana bogata antioksidansima i aminokiselinama omogućava telu da funkcioniše optimalno, kaže Angela Lemond, registrovani dijetetičar, nutricionista i portparol Academy of Nutrition and Dietetics.

Aminokiseline su osnovni gradivni materijal proteina, a proteini su značajni za gotovo svaku vitalnu funkciju našeg tela.

Zbog kojih materija je lubenica toliko hranljiva

lubenica
foto: Profimedia

Lubenica sadrži najviše likopena od bilo koje vrste svežeg voća ili povrća. Likopen je fitonutrijent, prirodno jedinjenje u voću i povrću koje u našem telu podstiče brojne procese. Radi se o pigmentu koji voću i povrću daje crvenu, odnosno intenzivnu boju.

Prema izveštajima američkog Ministarstva poljoprivrede, manji tanjir lubenice sadrži od 9 do 13 miligrama likopena, što je i 40 odsto više nego što sadrži sirovi paradajz.

Drugi važni nutrijenti koje sadrži lubenica

Lubenica još sadrži (količina jednog dubokog tanjira normalne veličine):

80 kalorija

ukupni ugljeni hidrati: 21g (7 odsto)

dijetalna vlakna: 1g (4 odsto)

šećeri: 20g

kalijum: 270mg (8 odsto)

proteini: 1g

vitamin A: 30 odsto

vitamin C: 25 odsto

gvožđe: 4 odsto

Lubenica je korisna za srce i visok pritisak

Istraživanje objavljeno u American Journal of Hypertension otkriva da ekstrakti lubenice pomažu u smanjenju hipertenzije i snižavanju krvnog pritiska kod gojaznih odraslih osoba.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.