AKO STE PRETERALI SA SUNČANJEM I IZGORELI EVO ŠTA MORATE DA URADITE: Samo ovo vas MOŽE SPASITI od ljuštenja kože
Opekotine, Foto: Profimedia

PAŽNJA

AKO STE PRETERALI SA SUNČANJEM I IZGORELI EVO ŠTA MORATE DA URADITE: Samo ovo vas MOŽE SPASITI od ljuštenja kože

Prevencija je uvek najbolji lek kako ne bi došlo do opekotina od sunca, a zaštitna krema je neophodna tokom toplih dana

Objavljeno: 19:57h

Da li i ti uživaš u sunčanju tokom letnjih dana? Ali, da li si dovoljno oprezna po tom pitanju? Morate biti oprezni jer izlaganje suncu može podstaći ljuštenje kože ili opekotine. Vaša koža se peruta jer želi da odbaci oštećene ćelije. U nastavku vam donosimo kako da sprečite ljuštenje kože nakon sunčanja.

Izuzetno je važno da namažete zaštitnu kremu pre izlaganja suncu, a ukoliko idete u vodu, namažite se i nakon što izađete. Posebno vodite računa o skrivenim predelima na koži.

Opekotine
foto: Profimedia

Crvenilo, bol i ljuštenje kože su nepogrešivi znaci da ste proveli previše vremena na suncu. Ljuštenje kože nakon opekotina od sunca je pokušaj tela da se oslobodi oštećenih ćelija i da vas zaštiti od prevremenog starenja i raka kože. Nažalost, ova pojava takođe izaziva svrab i nelagodnost.

Dok ljuštenje kože ne može uvek da se izbegne, ipak možete smanjiti verovatnoću da će se vaša koža manje ljuštiti odgovarajućom brigom odmah nakon izlaganja suncu. Možda će vas zanimati i kako da zaštitite kosu od sunca i visokih temperatura.

Prvi korak

Lekovi poput Ibuprofena smanjuju bol i opekotine, te smanjuju rizik od ljuštenja. Klinika Mayo navodi da su antiinflamatorni lekovi poput ovog najefikasniji kada se uzimaju vrlo brzo nakon izlaganja suncu.

Sunčanje, Plaža, More, Leto
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Drugi korak

Tuširajte se hladnom vodom kako bi vam se koža pre ohladila. Ne perite opečenu kožu jakim sapunima i izbegavajte da se koža osuši nakon kupanja, jer to može povećati verovatnoću da će vam se koža ljuštiti.

Treći korak

Nanesite kremu nakon tuširanja na područja koja ste sunčali. Uradite to odmah nakon što izađete iz kupatila. Neke kreme su specijalno dizajnirane za izgorelu kožu i mogu se kupiti u svim prodavnicama koje prodaju kozmetičke preparate i apoteke. Većina njih sadrži aloe veru koja smiruje kožu, pomaže kod upale i učestvuje u prevenciji od ljuštenja.

Četvrti korak

Pijte više vode kako biste podstakli obnavljanje kože i sprečili njeno ljuštenje. Klinika Mayo tvrdi da izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje gubitka tečnosti i dehidraciju, što čini važnim da pijete dovoljno vode, posebno prvih nekoliko dana nakon što ste izgoreli.

Sunčanje
foto: Profimedia

Peti korak

Nemojte grebati kožu, niti je češati. Spaljena koža često svrbi, ali grebanje će samo povećati oštećenje tkiva i povećati rizik od ljuštenja. Ukoliko osetite potrebu da se počešete, nanesite neki umirujući gel od aloe vere direktno na mesta koja vas svrbe, ili nanesite kocke leda umotane u tkaninu na kožu. Oba ova načina trebala bi vam omogućiti privremeno olakšanje.

Šesti korak

Redovno koristite kremu za sunčanje, to bi zaista trebalo da bude deo vaše svakodnevne rutine, ali je to posebno važno kada imate opekotine od sunca. Vreme provedeno na otvorenom prostoru bez zaštite vaše već oštećene kože povećava rizik od ljuštenja i pogoršava vaše opekotine. Koristite hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili med. Takođe možete koristiti ovsene pahuljice natopljene u mleku i hladne obloge: peškir natopite obranim mlekom ili zelenim čajem.

Na odmor obavezno ponesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više.

Nadam se da vam ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da vam je obavezno potrebna krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti.

Zato, poslušajte ove savete i mirno idite na more, bazen ili reku.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.