NAHRANITE SVOJ PARADAJZ OVIM SASTOJKOM KOJI IMATE KOD KUĆE: Prinos će vam biti nikad veći, sve KOMŠIJE će da ZAVIDE
Paradajz, Foto: RINA

bašta

NAHRANITE SVOJ PARADAJZ OVIM SASTOJKOM KOJI IMATE KOD KUĆE: Prinos će vam biti nikad veći, sve KOMŠIJE će da ZAVIDE

Za prihranu za paradajz potrebna vam je kutija jednog leka, nećete znati šta ćete sa količinom ploda

Objavljeno:

Osnivač GardeningEkpress-a, Krist Bonet, podelio je svoje savete za "nadopunjavanje" biljaka paradajza da bi proizvele više plodova.

Rekao je da sve počinje kada su biljke još mlađe i predlaže da ih "stavite u male saksije pre nego što ih posadite u veće kontejnere ili zemlju".

U idealnom slučaju, treba da budu visoki oko 15 cm i sa „šest ili osam listova“. Zatim preporučuje „uklanjanje donje polovine listova biljke“ tako da kada se posadi, stabljika bude prekrivena kompostom. Zauzvrat, ovo čini da biljka „eksplodira sa više korena“, što znači „više hrane za biljku koja može da poveća vaše prinose“.

Paradajz
foto: RINA

Kada je u pitanju hranjenje biljaka paradajza, Chis je rekao da postoje neke "nezvanične studije" koje tvrde da upotreba aspirina može pomoći biljkama paradajza da postanu otpornije na štetočine i bolesti.

Aspirin takođe, navodno, poboljšava rast biljaka, što zauzvrat povećava proizvodnju voća, čime se povećava ukupan prinos.

Što se tiče toga kako koristiti aspirin za hranjenje biljaka paradajza, Kris je objasnio da vam treba „jedan ili dva aspirina u napunjenoj kanti za zalivanje“ i jednostavno „poprskajte biljke rastvorom i zalijte ih takođe“.

Rekao je da biljka „proizvodi imuni odgovor“ jer „salicilna kiselina u biljci u osnovi pojačava biljku protiv štetočina i bolesti i pomaže joj da postane otpornija“.

Kris nije jedini stručnjak za baštovanstvo koji preporučuje aspirin, drugi predlažu da se sadnice paradajza namakaju u mešavini aspirina pre nego što ih posade.

Paradajz
foto: Filip Plavčić

Aspirin, međutim, neće odvratiti ili ubiti štetočine. Iako poboljšava odbranu biljke u borbi protiv problema uzrokovanih štetočinama, u početku ih ne odbija.

Aspirin može ograničiti šanse da vaše biljke paradajza naiđu na ozbiljnu infekciju, ali ako je ta infekcija već uspostavljena, aspirin će imati mali uticaj. U stvari, mnoge uobičajene bolesti paradajza se ne mogu izlečiti kada se jednom utvrde.

Biljka mora biti potpuno uništena, sugeriše Biblija od paradajza. Ako ne želite da koristite aspirin, umesto toga možete koristiti Epsom soli; samo dodajte par kašika u posudu za zalivanje i zalijte paradajz jednom nedeljno.

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće:

04:58

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće

(Espreso/ Express.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.