UZ OVE TRIKOVE ĆETE MRŠAVITI I DOK SPAVATE: To je san svakog čoveka od kad je sveta i veka, obavezno probajte
Foto: Profimedia

fitnes

UZ OVE TRIKOVE ĆETE MRŠAVITI I DOK SPAVATE: To je san svakog čoveka od kad je sveta i veka, obavezno probajte

Osim što će doprineti mršavljenju, pomoći će vam i da bolje spavate i da se probudite puni energije,

Objavljeno: 11:47h

Kada spavamo našer telo ulazi u određeno stanje u kome kreni da troši masti u skladu sa onim što smo radili u toku dana. Znajte da telo pamti, i ako ste mu preko dana pomagali, ono će vama dok odmarate.

Ako pokušavate da smršate, verovatno ste već isprobali različite dijete i planove obroka, kao i vežbe i brojne trikove koje ste negde pročitali, a koji funkcionišu. Ali da li ste pokušali da smršate dok spavate?

Od prilagođavanja rutine odlaska na spavanje do jednostavnih promena u ishrani, ovi saveti će vam pomoći da optimizujete prirodne procese sagorevanja masti u vašem telu. Osim što će doprineti mršavljenju, pomoći će vam i da bolje spavate i da se probudite puni energije, piše Centar zdravlja.

Spavanje
foto: Profimedia

Pokušajte sa povremenim postom

Pokušajte da pojedete poslednji obrok u danu nekoliko sati pre spavanja i ne posežite za grickalicama kasnije, tako da ne jedite ništa do doručka sledećeg dana. Ili, još bolje, pokušajte da izdržite do ručka.

Ovo može pomoći vašem telu da sagoreva mast umesto glukoze tokom noći da obezbedi energiju koja mu je potrebna.

Povremeni post može biti koristan u procesu mršavljenja jer tokom perioda posta telo koristi uskladištene masti kao izvor energije, što dovodi do gubitka masti.

Kada spavamo, naše telo prirodno ulazi u stanje posta. Kombinovanjem ovoga sa povremenim postom može se produžiti period posta, što dovodi do većeg gubitka masti tokom spavanja.

Pored toga, povremeni post može pomoći u regulisanju hormona koji utiču na gubitak težine, kao što su insulin i ljudski hormon rasta.

Neka sobna temperatura bude niža dok spavate

Spavanje u hladnoj prostoriji može stimulisati metabolizam i podstaći telo da sagorijeva više kalorija kako bi obezbedilo potrebnu toplotu. Dakle, smanjite temperaturu na termostatu i pustite telo da radi dok se odmarate.

Pored toga, spavanje u hladnoj sobi može poboljšati kvalitet sna, što takođe može pomoći u gubitku težine. Loš san je povezan sa hormonskom neravnotežom koja može dovesti do povećanja telesne težine.

Mršavljenje, Dijeta, Vaga, Kilogrami, Gojaznost
foto: Profimedia

Uradite trening snage uveče

Trening snage takođe može uticati na ubrzavanje metabolizma. To znači da dizanje tegova može da vam pomogne da sagorite više kalorija, čak i dok spavate, odnosno kada se vaše telo odmara.

Pokušajte da uradite brzi trening snage uveče da biste ubrzali metabolizam neposredno pre spavanja.

Takođe je dobro znati da dizanje tegova može stimulisati proizvodnju ljudskog hormona rasta, koji igra ulogu u jačanju mišića i gubitku masti.

Pored toga, vežbanje takođe može poboljšati kvalitet sna i pomoći u smanjenju nivoa stresa, što dovodi do mirnijeg sna i time lakšeg gubitka težine.

Tuširajte se hladnom vodom

Istraživanja su pokazala da hladan tuš ili ledena kupka mogu doprineti gubitku težine, na sličan način kao i spavanje u hladnoj sobi.

Hladan tuš može imati efekat povećanja proizvodnje takozvane smeđe masti u telu, koja sagorijeva kalorije dok stvarate toplotu.

Izbegavajte da jedete neposredno pre spavanja

Istraživanja pokazuju da jedenje obroka neposredno prije spavanja može dovesti do toga da vaše telo skladišti višak kalorija u obliku masti umesto da ih sagoreva za energiju.

Zbog toga izbegavajte da jedete najmanje dva do tri sata pre spavanja kako biste omogućili digestivnom sistemu da obavi svoj posao i pomoglo telu da sagoreva masti dok spavate.

Uz to, konzumiranje velikih količina hrane može da oteža vaš pokušaj da zaspite, što negativno utiče na kvalitet vašeg odmora.

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/ Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.