OBRATITE PAŽNJU ŠTA NARUČUJETE U KAFIĆU: Leti obožavamo OVAKVO PIĆE, a nismo imali pojma koliko BAKTERIJA SADRŽI
Piće, Foto: Printscreen TikTok/jasonmora2

oprezno

OBRATITE PAŽNJU ŠTA NARUČUJETE U KAFIĆU: Leti obožavamo OVAKVO PIĆE, a nismo imali pojma koliko BAKTERIJA SADRŽI

Video koji je snimio tehničar za HVAC/R @jantheman__, koji ima više od 160.000 pratilaca na TikToku, pokazuje koliko je prljava voda u aparatu za led u restoranu

Objavljeno:

Pre nekoliko meseci, video koji je snimio tehničar za HVAC/R postao je viralan na TikToku jer je pokazao lošu higijenu leda u nekim restoranima brze hrane. Preko 3 miliona pregleda, 13 hiljada komentara i skoro 80 ​​hiljada deljenja. Nemojte naručivati piće sa ledom: ovo je predlog nekoliko novina koje su tada objavile vest.

Ali da li je ovo pravo rešenje za preporučiti?

Ljudi obično ne razmišljaju mnogo o ledu koji čini njihovo piće ledenim, i verovatno je to razlog zašto su bili toliko šokirani zbog vesti. Video koji je snimio tehničar za HVAC/R @jantheman__, koji ima više od 160.000 pratilaca na TikToku, pokazuje koliko je prljava voda u aparatu za led u restoranu.

Led
foto: Printscreen TikTok/rebeccavanmuylder

Tačnije, snima plutajući sloj prljavštine braon boje: jasan i zabrinjavajući znak da oprema nije očišćena i dezinficirana mesecima (ili čak godinama). Nažalost, ovo nije slučaj ograničen na jedan restoran i to je problem koji se tiče čitavog sveta. Studije koje su sprovele nacionalne i globalne vlasti (kao što je SZO) otkrile su da je led glavni uzrok infekcija i gastroenteritisa koji se dobijaju tokom putovanja u mnogim zemljama širom sveta (uključujući Evropu).

Podaci su saznali iz intervjua koji su vodili The Huffington Postvith dr Pritish Tosh (lekar zaraznih bolesti i istraživač na klinici Majo) i Martin Bucknavage (viši saradnik za savetovanje o bezbednosti hrane na Odeljenju za nauku o hrani na Univerzitetu Pensilvanije) su prilično zastrašujuće. U 2007, Chicago Sun Times je otkrio da je led koji koristi skoro 20% od 49 restorana i hotelskih barova u Čikagu bio kontaminiran visokim nivoima fekalne koliforme.

Kafić
foto: Profimedia

Jedna studija iz 2011. sprovedena na dispenzerima leda u ustanovama za hranu u Las Vegasu otkrila je da je više od 72% uzoraka leda bilo „pozitivno na pretpostavljeno prisustvo koliformnih bakterija“. Primeri bi se mogli nastaviti u nedogled, ali verovatno se svi slažemo da je bolje stati ovde.

Uzroci kontaminacije ledom

Led može biti kontaminiran raznim vrstama bakterija (coliforms, enterobacteria, pseudomonas aeruginosa, escherichia coli, itd.) ili hemijskim agensima. I jedno i drugo, ako se proguta, može biti štetno po ljudsko zdravlje i može razboljeti vaše mušterije. Kontaminacija ledom se javlja iz dva glavna razloga: korišćenje kontaminirane vode nepoštovanje dobre higijenske prakse u proizvodnji, skladištenju, rukovanju i upotrebi leda.

Kako zaštititi led od bakterija i kontaminacije

Margarita, Koktel, Piće, Alkohol
foto: Profimedia

„Led se koristi kao hrana spremna za jelo, i kao i svaki kuhinjski aparat ili pribor koji direktno dodiruje hranu, moramo na isti način da tretiramo ledomat. Bucknavage-ove reči treba da navedu sve da razmisle o važnosti smernica koje treba slediti za bezbedno i higijensko rukovanje ledom.

Evo različitih korisnih aktivnosti koje se mogu sprovesti da bi se obezbedila proizvodnja zdravog leda: godišnje proveravati pitkost vode i, ako je potrebno, instalirati sistem za filtriranje vode; uverite se da proizvođač leda ima EC deklaraciju o usklađenosti; postavite ledomat na čisto mesto i dalje od izvora kontaminacije; čuvajte led u čistim posudama i uverite se da su napravljene od materijala pogodnih za čuvanje hrane; izbegavajte dodirivanje leda rukama ili podizanje direktno čašom, jer može biti kontaminirano; uvek koristite čiste merice za led i ne zaboravite da ih skladištite u pravilno očišćenim i dezinficiranim odeljcima; čistite i dezinfikujte ledomat redovno i oslanjajte se samo na profesionalne proizvode.

Majke i snajke:

00:53

Majke i Snajke

(Espreso/Errecom.com/MajoKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.