POPRSKAJTE BAŠTU SA 1 RASTVOROM I UNIŠTITEĆE ŠTETOČINE: Trik BAŠTOVANA koji će vas SPASITI, savet SVI POSLUŠAJTE
Paradajz, Foto: RINA

GENIJALNO

POPRSKAJTE BAŠTU SA 1 RASTVOROM I UNIŠTITEĆE ŠTETOČINE: Trik BAŠTOVANA koji će vas SPASITI, savet SVI POSLUŠAJTE

Savet iskusnih baštovana morate da zapamtite

Objavljeno: 17:09h

Postoji jedan genijalan trik kako da se rešite štetočina u dvorištu.

Savet iskusnih baštovana morate da zapamtite.

Nećete više imati problema.

Paradajz
foto: RINA

Pojava ovih štetočina je moguća tokom cele sezone jer se one, kao i ostatak životinjskog sveta razmnožavaju brže ukoliko ima povoljnih uslova. Takođe, ukoliko su prethodne sezone sprovedene neadekvatne mere suzbijanja i najezda će biti znatno jača i broj generacija će se povećati.

Za suzbijanje krompirove zlatice treba na vreme koristiti različite mere u zavisnosti od zemljišta i veličina parcela.

One ne mogu da podnesu miris trule lukovine crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će da truli i mirisom će terati zlatice.

Zlatica, Krompirova zlatica
foto: Printscreen YouTube/Production of fruits and vegetables

Biljne vrste kao što su ren, kamilica i pasulj takođe svojim mirisom odbijaju ove štetočine. One ne podnose ni miris četinara, a naročito bora. Usitnjena borova kora može se rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica.

Biljke krompira takođe se mogu sačuvati pomoću koprive. Ta biljka, svojim žarećim dlačicama, sprečava zlatice da se uvuku u zemljište tokom najtoplijeg dela dana.

Plodored – izbegavanje uzgoja krompira u monokulturi! Ovaj metod se pokazao kao najdelotvorniji. Pošto je štetočina koja napada samo krompir oduzeti joj izvor hrane na jednu sezonu garantuje izgladnjivanje i napuštanje parcele, ukoliko ima gde da ode. Može se desiti da sprovedete plodored ali ukoliko plodored nije adekvatno sproveden na drugim, obližnjim parcelama opet može nastati problem. Savetuje se poštuje plodored, odnosno da se krompir ne gaji na istom mestu 4-5 godina.

Krompir
foto: RINA

Biološko suzbijanje - korišćenje preparata na bazi nekog živog organizma.

Rastvor pepela je takođe efikasan. Najpre se 2 kg pepela rastvori u 10 litara vode, a zatim 1 litar tog rastvora treba rastvoriti u 10 litara vode i tretirati biljke.

Za tretiranje krompira mogu da se koriste i preparati od listova duvana, odnosno topole.

Bonus video:

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.