OVE "ZDRAVE" NAMIRNICE FITNES STRUČNJACI NE JEDU NI LUDI: Na ovaj HLEB su svi nasrnuli kao LUDI - oni kažu NE
Ishrana, Foto: Profimedia

poslušajte ih

OVE "ZDRAVE" NAMIRNICE FITNES STRUČNJACI NE JEDU NI LUDI: Na ovaj HLEB su svi nasrnuli kao LUDI - oni kažu NE

Stručnjaci upozoravaju da prednosti koje se dobijaju od sportskih i energetskih napitaka, ne prevazilaze njihove negativne strane

Objavljeno:

Ne odgovaraju sve namirtnice svima, ali neke namirnice bi i manjina trebalo da jede iz prostog razloga jer su opravljene za ljude koji imaju adekvatnu fizičku aktivnost tokom dana.

Fitnes profesionalci uglavnom preporučuju povećanje unosa voća i povrća i fokusiranje na proteine koji povećavaju energiju, kao i integralne žitarice, ali i u tom izboru postoje pojedine namirnice koje lično pokušavaju da izbegavaju.

Prema pisanju Huff Post, ovo je šest artikala koji se tradicionalno smatraju zdravim, ali koji mogu da izazovu komplikacije kod pojedinaca.

Jogurt
foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

Jogurt i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Stručnjaci se generalno slažu da mlečni proizvodi za koje se tvrdi da imaju malo masti nisu ni približno tako korisni kao što se čini.

- Morate da jedete masti da biste apsorbovali vitamine rastvorljive u mastima, kao što su A, D, E i K - kaže Stefan Holt, sertifikovani trener ishrane i lični trener.

Jogurt sa smanjenim sadržajem masti često se pojavljuje kao preporuka za zdravije alternative u okviru obroka.

- Možda ima manje kalorija, ali obično ima dodate šećere da nadoknadi te masti - upozorava golf trener Džejmi Budro: - Zato radije jedem punomasni grčki jogurt koji ima više proteina i zdravih masti da bih duže ostao sit.

Sportska i energetska pića

Stručnjaci upozoravaju da prednosti koje se dobijaju od sportskih i energetskih napitaka, ne prevazilaze njihove negativne strane.

- Energetska pića često su puna nepotrebnih dodatnih šećera i aditiva - objašnjava fizioterapeut Sami Ahmed.

Kacija Šiveli, takođe fizioterapeut, na to ističe i da postoje velike razlike u pogledu njihovog kvaliteta.

- Problem je u tome što izraz "sportski napitak" čini da se potrošač oseća kao da je ovo piće zdravo i dizajnirano za sportiste dok u stvarnosti sadrže višak šećera ili veštačke sastojke.

Lični trener Krisi Moutopulos upozorava da potencijalne zdravstvene rizike od energetskih napitaka sa kofeinom treba shvatiti veoma ozbiljno.

- Mogu da doprinesu povećanju krvnog pritiska, debljanju, glavoboljama, anksioznosti, problemima sa zubima, dehidraciji i srčanim oboljenjima. Mnoga energetska pića sadrže više od 100 miligrama kofeina, koliki je ukupni dnevni preporučeni unos kofeina za tinejdžera - ističe stručnja

Pšenica, Žitarice, Polje, Priroda, Sunce
foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Proteinske pločice

Proteinske pločice se reklamiraju kao zdrave i energične opcije za aktivne pojedince i sportiste.

- One vam neće dati iste biodostupne hranljive materije kao kad jedete cele proteine. Pritom neke proteinske pločice nisu transparentne u pogledu svojih sastojaka - upozorava Bjanka Beldini, doktor fizikalne terapije i holistički životni trener.

Lični trener Aruša Nekonam osporava proteinske pločice kao idealan izvor proteina.

- Uporedite proteinske pločice i pileća prsa. Da, možda sadrže slične količine proteina, ali ta pločica je u suštini samo čokoladica sa proteinima. Prerađena je i puna različitih zaslađivača i veštačkih ukusa. I neće vam dati istu energiju, hranljive materije i gradivne blokove kao sastojak iz jednog izvora ― kao što su pileća prsa ili komad lososa - naglašava stručnjak.

Granola

Granola ima dugogodišnju reputaciju potpuno prirodnog, pametnog izbora za zdravu ishranu. Međutim, pakovane granole su kao i većina pakovanih žitarica za doručak: pune šećera i veštačkih sastojaka bez nutritivne vrednosti.

Nutricionista Lija Ajzaks kaže da su granole prvenstveno napravljene od ugljenih hidrata.

- Skrobni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem šećera brzo sagorevaju, povećavaju nivo glukoze, njima nedostaju hranljivi sastojci i ne uspevaju da vas održe sitim ili punim energije dovoljno dugo. U stvari, mogu da izazovu pustoš na nivou energije - upozorava Ajzaks.

Čak i pločice granole su "prerušena slatka nezdrava hrana“.

- Nisu sve pločice granole loše, ali glavne imaju malo vlakana i super visok sadržaj šećera i drugih visoko obrađenih aditiva. Jeo sam ih da bi dobio odgovarajuću energiju za trening, ali bi one učinile potpuno suprotno jer bi me dehidrirale i povećale apetit zbog visokog sadržaja šećera - ističe lični trener Dominion Ezečibueze.

Granola u čaši, Granola
foto: Printscreen/Youtube/Amila Erul

Mesni proizvodi na bazi biljaka

Karina Blekvud, lični trener i instruktor joge, upozorava da veganske zamene za meso sadrže mnogo više od zdravog povrća i prirodnih sastojaka.

- Iako su neke opcije ukusne, veoma su obrađene i sadrže mnogo dodatog natrijuma, konzervansa i veštačkih sastojaka - objašnjava Blekvud i ističe da je mnogo bolje držati se cele, minimalno obrađene hrane poput povrća, celih žitarica i nemasnih proteina: - Ako baš želite pljeskavicu na bazi biljaka, razmislite o tome da preskočite zamenu za meso u korist pljeskavice od crnog pasulja ili slanutka, jer one sadrže značajne proteine bez neželjenih dodataka.

Hleb "bez glutena"

Očigledno, proizvodi bez glutena su odlični za one sa celijakijom ili drugim oblicima netolerancije na gluten. Nutricionista Džej Patrun kaže da će uvek preporučiti takvu ishranu onima koji pate od tih stanja, ali da ne ohrabruje klijente koji tolerišu gluten da ga izbegavaju.

- Gluten je oblik proteina koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. On obezbeđuje strukturu biljci, kao i hrani napravljenoj od njih. Bez glutena uvek mora da se doda još nešto, obično više stvari, da bi se stvorilo iskustvo ishrane koja bi bila slična verziji koja sadrži gluten. To uključuje aditive kao što su zasićene masti, natrijum i šećer koji mogu da iritiraju probavni sistem i dovode do unosa praznih kalorija - ističe Patrun.

Umesto toga, stručnjak ističe - uzmite pravi hleb!

Mnogi stručnjaci imaju spiskove namirnica koje nikada ne bi pojeli, ali imajte na umu da je sve u redu u malim količinama.

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/ Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.