NISTE IMALI POJMA KOLIKO ZAPRAVO TRAJE JEDAN TRENUTAK: Nikada nećete pogoditi, uopšte nije samo par sekundi
Sat, Foto: Profimedia / Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy /

vreme

NISTE IMALI POJMA KOLIKO ZAPRAVO TRAJE JEDAN TRENUTAK: Nikada nećete pogoditi, uopšte nije samo par sekundi

Sigurno niste znali da je svojevremeno trenutak bio jedna od jedinica za merenje vremena, i da se smatralo da traje čak 90 sekundi

Objavljeno:

Kada kažete da ćete negde doći ili nešto uraditi za trenutak, uobičajeno objašnjenje je da mislite na veoma kratak period vremena, recimo, nekoliko sekundi.

Međutim, sigurno niste znali da je svojevremeno trenutak bio jedna od jedinica za merenje vremena, i da se smatralo da traje čak 90 sekundi!

Sat
foto: Profimedia

Reč “trenutak” se prvi put kao merna jedinica vremena pominje 1398. godine u čuvenom Oksfordskom rečniku engleskog jezika.

Pisac Džon iz Trevizora rekao je da postoji 40 trenutaka u satu – što znači da jedan trenutak traje 90 sekundi!

Međutim, Oksford je od tada značenje odrednice promenio “na vrlo kratko vreme”. Tačno značenje trenutka kao jedinice vremena potiče još iz srednjeg veka, kada je kretanje senke na sunčanom satu pokrivalo 40 trenutaka u solarnom satu. Dužina solarnog sata zavisila je od dana, koji je takođe varirao od sezone do sezone.

U modernim vremenima dužina trenutka nikada nije bila fiksna, pa vi sami procenite koja vam odrednica više odgovara, srednjovekovna ili savremena.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.