AKO PATITE OD ALERGIJSKIH REAKCIJA, SAMO OVAKO TREBATE DA ČISTITE KUĆU: Ova 3 pravila su ZLATA VREDNA
Čišćenje domaćinstva, Foto: Profimedia

PAŽNJA

AKO PATITE OD ALERGIJSKIH REAKCIJA, SAMO OVAKO TREBATE DA ČISTITE KUĆU: Ova 3 pravila su ZLATA VREDNA

Postoje saveti za čišćenje koji vam mogu pomoći da se nosite sa alergenima u vašem domu, pa hajde da ih zajedno pređemo

Objavljeno:

Ako vi ili neko u vašoj porodici pati od alergija, znate muke koje sa sobom to stanje nosi. Nakupljanje prašine po radnim površinama ili raznim gedžetima poput laptopa, kompjutera ili mobilnih telefona, dodatno pogoršava alergijske reakcije, stoga je važno održavati higijenu prostora u kojem boravite i uređaja koje koristite.

Srećom, postoje saveti za čišćenje koji vam mogu pomoći da se nosite sa alergenima u vašem domu, pa hajde da ih zajedno pređemo.

1. Učestalost čišćenja

Prva stvar koju treba zapamtiti je da čišćenje zapravo može pogoršati vaše simptome.

Kada čistite, dolazi do sledećih komplikacija: čestice prašine i alergeni se kreću i gomilaju u vazduhu, izazivajući alergijsku reakciju.

Dakle, vodite računa da redovno čistite, jer na taj način u vašem domu neće biti toliko nakupljene prašine.

Takođe, možete da nosite masku dok čistite kako biste bili sigurni da ne udišete alergene.

TV, Čišćenje, Čišćenje televizora
foto: Profimedia

Sredstva za čišćenje

Važno je obratiti pažnju na sredstva i uređaje koje koristite za čišćenje vašeg doma; potrebni su vam oni što neće pogoršati već postojeće simptome.

Usisivač treba da ima filter za fine čestice, a ako nemate takvu vrstu, trebalo bi da koristite onaj što poseduju duplu vreću.

Krpe od mikrovlakana privlače mnogo prašine, a statička lepljivost osigurava da prašina ostane pričvršćena za krpu, stoga one nisu povoljne za korišćenje.

Ako želite da koristite maske ili rukavice tokom čišćenja, koristite one koje se mogu prati ili one za jednokratnu upotrebu. Određene rukavice od lateksa mogu izazvati iritaciju kože.

Kada perete veš, pokušajte da koristite deterdžente koji ne sadrže boju i mirise jer to doprinosi alergijskim reakcijama.

Čistačica, Rukavice, Čišćenje, Raspremanje
foto: Profimedia

Trebalo bi da izbegavate sredstva za čišćenje koja sadrže mnogo hemikalija, kao što su amonijak, formaldehid, natrijum lauril sulfat i natrijum hipohlorit. Samo proverite etikete proizvoda pre nego što ga upotrebite. Na taj način ćete izbeći neželjene alergijske reakcije.

Obratite pažnju na prostor

Ukoliko primenjujete identičnu metodu čišćenja u svakoj prostoriji jer je tako brže i lakše - pravite grešku. Naime, svakoj sobi je potreban drugačiji pristup.

Kupatilo: Buđ daje veliki doprinos alergijskim reakcijama. Dakle, pobrinite se da ga temeljito očistite. Prevencija je takođe važna: osušite kadu ili tuš nakon upotrebe, koristite ventilator i obavezno osušite peškire nakon upotrebe.

Kuhinja: Nažalost, buđ raste i u vašoj kuhinji. Dakle, redovno proveravajte frižider, čistite radne ploče i sudoper svaki dan, a ormare u kojima držite posuđe svaka tri meseca.

Spavaća soba: Da bi vaša spavaća soba bila slobodna od alergena, perite posteljinu, jastučnice i ćebad svake nedelje; nemojte ih kačiti napolju da se osuše. Kada čistite sobu u svojoj kući, uvek počnite od vrha (plafonski ventilatori, svetla, itd.) i idite ka dole. Na taj način nećete prenositi prašinu sa jednog mesta na drugo, prenosi "Tips&tricks".

Uz ove savete, alergije vas neće toliko mučiti i vaš dom zaista može postati komforno mesto.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.