NE TREBA VAM DVORIŠTE DA BISTE UŽIVALI U BILJKAMA: Ovo UKRASNO CVEĆE napraviće BAJKU od vašeg doma
Foto: Printscreen/Yutube/lepsajepriroda

savet

NE TREBA VAM DVORIŠTE DA BISTE UŽIVALI U BILJKAMA: Ovo UKRASNO CVEĆE napraviće BAJKU od vašeg doma

Nije vam neophodna bašta ili velika terasa da biste uživali u cveću

Objavljeno:

Ukoliko ste ljubitelj cveća, bitno je da znate ova pravila za njihovo gajenje kako biste imali njihove najlepše boje!

A ukoliko se radi o stambenim područjima osetljivim na buku STIHL preporuka su baterijske makaze, trimeri i sekači – nečujni i tihi, lagani i jednostavni za održavanje i skladištenje. Idealni su za održavanje ukrasnog saksijskog cveća i bilja na terasama

Koprivice i detelina vole polu-senku

Kombinacijom različitih vrsta koprivica, nezahtevne, a tako dekorativne biljke, dobićete živopisan ukras. Zgodne su za sadnju kako u saksijama i žardinjerama tako i kao ukrasne gredice na travnjacima. Bilo da ih sadite u bašti ili na terasi redovno ih zalivajte i redovno uklanjajte sitne cvetove. Isto važi i za ukrasnu detelinu koja može imati zelene ili tamno ljubočaste listove sa belim ili ljubičastim cvetićima koji se predveče zatvaraju.

Ledene begonije ne vole sunce

Iako begonije važe za veoma osetljive biljke oko njih se vredi potruditi jer ćete u njima uživati celog leta. Izaberite im svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca i prihranjujte ih tečnim đubrivom za cvetnice jednom u dve nedelje. Obilno ih zalivajte ali pazite da ne kvasite listove i cvetove.

Petunije, Calibrahoa, Milion Bels, Cveće, Biljke
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/OGRÓD NA BALKONIE

Za vatromet boja zasadite petunije

Sadnice petunija su jeftine, ali da bi vas nagradile izdašnim cvetanjem morate da ih presadite u veće saksije s kvalitetnom zemljom. Uz obilno i redovno zalivanje, po velikim vrućinama i dva puta dnevno, cvetaće do prvih mrazeva. Traže sunčano i od vetra zaštićeno mesto. Skidajte precvetale cvetove pre nego što se stvori seme, da se biljka ne iscrpljuje. Da bi bile gušće i da ne rastu previše u dužinu, povremeno im otkinite vrhove jer će se tako biljka podmladiti. Cvetovi im mogu biti jednostavni ili puni, s glatkim ili kovrdžavim laticama, a sve vrste se mogu kupiti u raskošnoj paleti boja.

Surfinije traže kvalitetnu zemlju i prihranu

Surfinije koje se češće imenuju kao viseće petunije gajite na južnoj strani inače će izgubiti cvet. Traže kvalitetnu zemlju, a jednom u dve nedelje im dodajte mineralno đubrivo za cvetnice. Surfinijama treba puno vode. Ako koren samo jedan dan ostane suv teško će se oporaviti.

Skromne kadifice za nemarne baštovane

Kadifice su veoma otporne i skromne biljčice. Uspevaju na suncu i u polusenci, pogoduje im svako tlo, a dobro podnose sušu pa su idealan izbor za one zaboravne. Visoke uspravne kadifice narastu i do 75 cm, ali su cenjenije one niže sorte. Cvetovi mogu da budu dvostruki, loptasti, krupniji i sitniji, a najlepše je kada iskombinujete vrste različite visine u više nijansi žute i narandžaste.

04:01

RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.