KUPUS DIJETA ZALUDELA JE CEO SVET: Možete smršati do 6 kilograma za sedam dana, a OVO SU ISKUSTVA
Kupus u kaci, Foto: Bakina kuhinja

ODLIČNI REZULTATI

KUPUS DIJETA ZALUDELA JE CEO SVET: Možete smršati do 6 kilograma za sedam dana, a OVO SU ISKUSTVA

Donosimo vam i kupus dijeta recept

Objavljeno: 15:05h

Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima (a i šire). Karakteriše je jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima. U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma.

Ova dijeta nije novijeg doba, već je postala popularna još 50-ih godina prošlog veka. Koristili su je ljudi kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje i kao neku vrstu detoksa organizma.

Takođe neki izvori tvrde da se supa od kupusa, na kojoj se ova dijeta zasniva, koristila i tokom Prvog svetskog rata za podizanje imuniteta.

Kupus dijeta recept

Skuvati supu od sledećeg povrća:

5 velikih glavica luka

2 zelene paprike

1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)

svežanj celera

1 srednja šargarepa

velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)

po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Prvo je potrebno propržiti sitno iseckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Pa nakon toga dodati svo ostalo povrće, osim kupusa.

Kupus
foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša.

Iseckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ukoliko ste ih dodavali) omekša, jer je njega potrebno najkraće kuvati. Kupus se najkraće kuva kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

Potrudite se da koristite što manje soli tokom kuvanja supe od kupusa, a nemojte ni posle kuvanja dodavati so. Ukoliko želite da pojačate ukus supe možete je začiniti sa nekim drugim interesantnim začinima po ukusu.

Takođe, izbegavajte da u supu dodajete povrće koje sadrži skrob, kao što je krompir ili batat, šargarepa je u redu.

Način upotrebe

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima.

Vrlo je bitno pridržavati se i ostatka jelovnika, jer pored supe od kupusa, u njemu se krije ključ uspeha ove dijete.

Tokom trajanja dijete nikako ne bi trebalo da jedete slatkiše, grickalice, brzu hranu, odnosno ništa što se ne nalazi u preporučenom jelovniku.

Takođe, vrlo je bitno da izbegavate alkoholna pića dok držite ovu dijetu. Kao i da sačekate najmanje 24h pre započinjanja ove dijete, ukoliko ste pre toga pili alkoholna pića. A nakon završetka dijete, sačekajte najmanje 24h pre nego što popijete prvo alkoholno piće. Mada naša preporuka je da i nakon završetka ovog plana ishrane izbegavate konzumaciju alkoholnih pića ili istu svedete na minimum, kako biste održali vašu novu kilažu.

Prvi dan

Svo voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NEMOJTE JESTI PEČENI KROMPIR. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma. SUPA I DALJE OBAVEZNA.

Mršavljenje, Dijeta, Kilogrami, Vaga
foto: LJSphotography / Alamy / Profimedia

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. OBAVEZNO BAR 1 TANJIR SUPE!

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i SUPU.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno SUPU.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo ispočetka. Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Osećaj lakoće i dodatne energije dobar je razlog da se proba sa ovom dijetom. Inače, jako slična dijeta ovoj dijeti je GM dijeta.

Iskustva sa kupus dijetom

-Sa kupus dijetom sam smšala 4 kg za sedam dana. Nisam se baš svega pridržavala (ne volim govedinu pa sam jela piletinu, a i za voćni dan sam jela dosta banana), ipak sam prezadovoljna. Kupus dijeta će mi ostati kao dijeta broj 1 svaki put kada se pojavi višak kilograma.

Desa, BGD

-Kupus dijeta je moja omiljena dijeta jer pored nje ne moram da brinem šta jedem i koliko jedem. Jednostavno, ako vaga kaže da sam preterala a naravno i odeća ? – eto mene sedam dana na supi od kupusa i – moja linija je za kratko vreme upravo onakva kakva treba da bude.

Slavica

-Recept za supu od kupusa dobila sam od prijateljice pre par godina uz napomenu da će mi rešiti problem viška težine koji je nastao posle porođaja. Moram da priznam da sam bila malo skeptična, ali kupus dijeta se pokazala kao pun pogodak Svih 16 kilograma viška su jednostavno nestali posle 4 ciklusa ove dijete i konačno sam bila ona stara! Topla preporuka za kupus dijetu!

Renata, NL

-Radila sam kao novinar u redakciji i taj posao je zahtevao sate i sate sedenja, rada na računaru, telefoniranja. Posle posla sam uglavnom bila slomljena bez energije za bilo kakvo vežbanje. A kilogrami su se samo lepili tako da sam sa 26 godina stigla do brojke od 90 što je previše na moju visinu od 164 cm.

Onda je koleginica počela da drži dijetu sa kupusom i pozvala me je da joj se pridružim. Kako ono kažu – nisam imala šta da izgubim osim kilograma pa sam prihvatila poziv. Prvi ciklus me je oduševio: Izgubila sam 7 kilograma! Onda smo napravile pauzu nedelju dana i za to vreme se vratilo nekih dva kilograma a onda ponovo. Posle 6 ciklusa moja težina je bila 62 kilograma a ja srećna i zadovoljna i najzad sam mogla da vežbam! Kupus dijeta je za mene napravila čudo i uvek joj se vraćam posle perioda preterivanja sa hranom.

Radmila M.

-Ne volim nešto baš kupus, ali kada sam video koliko je moj brat smršao na kupus dijeti – i ja sam mu se pridružio. Imao sam 20 kila viška i sve je to otišlo za dva meseca. Kupus dijeta je zakon!

Nenad, Bg

-Kupus dijeta je prva dijeta koju preporučujem prijateljicama kada me pitaju za savet kako da smršaju. Mršavljenje sa ovom dijetom je brzo i jednostavno, a posle nje se čovek oseća lako.

Marijana, N. Sad

Kako uopšte radi kupus dijeta

Kupus
foto: Espreso.co.rs

Pre svega mora se reći da je kupus prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom K, zatim vitaminom C, vitaminom A, B1, B2… a od minerala magnezijumom, kalcijumom, fosforom i cinkom. Ipak, svi botaničari izdvajaju vitamin K kao nosioc najvećih zdravstvenih blagodeti ovog povrća. Naime, ovaj vitamin učestvuje u zgrušavanju krvi i razvoju kostiju i jako je bitan za pravilan rast i razvoj. Dakle, ako je kupus dijeta vaš izbor – imaćete i bolju krvnu sliku a i kosti :).

Kupus pomaže i kod smanjenja lošeg holesterola u krvi, jer on apsorbuje masnoću iz hrane. Samim tim on je pogodan i za ishranu koja pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje, kao i lečenje anemije.

Još jedna bitna stvar je što kupus pomaže i kod problema sa crevima i varenjem. Ali u ovom slučaju kupus dijeta neće pomoći već svež sok od kupusa koji se pije određeni vremenski period – ali nije zgodno da sami eksperimentišete već potražite savet naturopate.

Ako odlučite da se konsultujete sa naturopatom i da pijete sok od kupusa, on ne samo da će vam pomoći kod problema sa crevima i varenjem, već će povoljno uticati i na vaš želudac i preventivno na nastanak gastritisa i čira. Sok se priprema od slatkog kupusa, odnosno od svežeg kupusa. Ovaj sok je bogat antioksidansima i neka istraživanja čak tvrde da pomaže u odbrani organizma od raka. A može da pomogne i kod onih osoba koje imaju problem sa zatvorom, jer ima blago laksativno dejstvo.

Sok od kupusa takođe štiti vaš mozak od starenja, tako što ga štiti od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Recept za sok od kupusa

Trebalo bi da iscedite svež kupus u sokovniku, a može se koristiti i običan, ali i crveni kupus. Proces ceđenja soka je isti kao i sa bilo kojim drugim voćem ili povrćem i nema potrebe da dodajete vodu. Slobodno možete dodati neko drugo povrće, kao npr. šargarepu koja se odlično slaže sa kupusom. Ako vam se ne sviđa miris i ukus ovog soka, možete mu dodati sveže ceđeni sok od jabuke, kako bi ukus bio prijatniji.

Zavisno od vaših potreba, u konsultaciji sa stručnjakom ćete dobiti raspored po kom treba da pijete sok od kupusa. Ali obično ako se koristi kao lek za želudac pije se 3 puta na dan, pre jela, po 1 dl.

No, vratimo se na to kako „radi“ kupus dijeta: Budući da kupus ima malo kalorija – kao i ostali sastojci supe od kupusa, a da je bogat balansnim materijama i veoma zasitan – način mršavljenja je skoro pa jasan: Značajno manji unos kalorija i osećaj sitosti naprosto tera organizam da sagoreva višak toksina i masnoća a diuretički efekat (efekat izbacivanja vode) pomaže da se telo oslobodi i viška zadržane tečnosti. Sjajan detoks koji pruža kupus dijeta!

U 100 gr kupusa ima samo 23 kalorije i oko 5,5 gr ugljenih hidrata, što znači da koliko god kupusa pojedete ne morate da se plašite da ćete preterati, niti da ćete se ugojiti.

Koja vrsta kupusa je najbolja?

Kod nas je najpopularniji običan beli kupus, ali ljudi imaju običaj da koriste i crveni. Dokazano je da crveni kupus sadrži više vitamina C od belog kupusa, kao i više antioksidanata.

Za šta je još dobar kupus?

Osobe koje imaju problema sa anemijom bi trebalo da jedu sirov kupus ili kuvan na pari ili da svakog dana popiju po dve čaše soka od kupusa.

Za one koji se muče sa bronhitisom odličan je napitak od kuvanog mleka i kupusa. Potrebno je skuvati nekoliko listova svežeg kupusa u šolji mleka i piti topao napitak.

Svima dobro poznat recept je onaj kada se listovi kupusa koriste za otklanjanje upala i natečenosti prilikom povrede zglobova.

Listovi kupusa na isti način mogu da se koriste i za otklanjanje tegoba u slučaju opekotina.

Odličan trik za lepu i negovanu kožu je pijenje vode u kojoj je bio kuvan kupus.

Kupus dijeta: Na šta treba obratiti pažnju

Jedine dve stvari na koje treba obratiti pažnju su:

supu kuvati TAČNO po receptu i paziti da se kupus ne prekuva… jer onda možete reći ćao hranljivim materijama (ipak, kupus dijeta neće trpeti zbog ove greške) i

posle jednog ciklusa, obavezno napravite pauzu sedam do deset dana.

Takođe osobe koje imaju problem sa štitastom žlezdom, trebalo bi da izbegavaju kupus jer on sadrži goitrogene, supstance koje mogu da utiču na funkciju ove žlezde.

Mršavljenje, Salo, Stomak, Dijeta
foto: Profimedia / Serhiy Stakhnyk / Alamy / Alamy /

KUPUS DIJETA – PREDNOSTI

Izuzetno jeftina dijeta – nema potrebe za kupovinom nikakvih specijalnih sastojaka ni namirnica.

Brzi rezultati – ako vam je potrebna dijeta koja će dati brze rezultate to je onda ova dijeta.

Jednostavno – pošto je potrebno da jedete supu od kupusa svaki dan, najbolje bi bilo da unapred pripremite veću količinu iste, pa tako ne morate nekoliko dana da razmišljate o kuvanju.

Bogato vitaminima i mineralima – ova supa je izuzetno zdrava, a sam kupus je pun vitamina i minerala.

KUPUS DIJETA – MANE

Jednoličan jelovnik – ovo je realnost koja mnogima može zasmetati. Ali baš zbog fenomenalnih rezultata vredi istrpeti monoton način ishrane neko vreme.

Jo-jo efekat – kod nekih korisnika ove dijete kilogrami su se jako brzo vratili nakon završetka iste. Kako se to i vama ne bi desilo nakon prestanka sa ovom dijetom morate i dalje voditi računa šta jedete i koliko kalorija unosite u svoj organizam.

Dodatni saveti

Tokom trajanja dijete je potrebno da pijete dovoljno vode, minimalno 2l dnevno.

Kako biste nadomestili određene vitamine koje ne unosite tokom ove dijete, najbolje bi bilo da koristite određene vitaminske suplemente koji u sebi nemaju šećera.

Kao što smo već pominjali, tokom trajanja dijete konzumacija alkohola se nikako ne preporučuje.

Poštujte redosled ostalih jela i namirnica koje treba da konzumirate uz supu od kupusa, kao i količinu.

I ne brinite, ma koliko izgledala ova dijeta skromno – više je nego zasitna a da ne pričamo o rezultatima zbog kojih će kupus dijeta postati i vaša omiljena dijeta!

Kao i kod bilo koje druge restriktivne dijete, pre započinjanja sa ovakvim načinom ishrane potrebno je da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom ili nutricionistom, kako biste bili sigurno da je ovo najbolji izbor za vas i vaše zdravlje.

(Espreso/Dijeta.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.