KOJI JE BOLJI ZA VAŠE ZDRAVLJE, CRVENI ILI BELI: Kako se sprema, i koja je razlika u ovim VRSTAMA KROMPIRA
Krompir, Foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

da li ste znali

KOJI JE BOLJI ZA VAŠE ZDRAVLJE, CRVENI ILI BELI: Kako se sprema, i koja je razlika u ovim VRSTAMA KROMPIRA

Saznajte da li je vaša omiljena vrsta krompira

Objavljeno:

Mladi krompirići su nam već neko vreme na trpezi, a dobri su iz više razloga. U ovom tesktu otkrijte šta je to.

U suštini, obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Takođe, snabdeva vaš organizam sa dovoljno kalijuma i vitamina C.

Krompir
foto: RINA

Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su prilično slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.

Svakako vam je jasno da mnogo zavisi od načina pripreme, te da krompir pržen u dubokom olju sigurno neće biti dobar za vaše telo i zdravlje. Radije birajte pečeni ili kuvani krompir.

Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, beli krompir prosečno sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.

Inače, obe vrste sadrže tip skroba i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda u debelom crevu počinje da fermentiše.

Krompir
foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. I taj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.

Zbog kalijuma i vitamina C kojim obiluje on održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu.

I ovde crveni kompir dobija blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentirani.

Dakle, crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

Koju god vrstu da izaberete nećete pogrešiti, jedino povedite računa o pripremi, piše "Livestrong".

Koji god krompir da preferirate, treba što duže da traje, pa trik za odlaganje možete pogledati ovde.

TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠEN RESTOVANI KROMPIR! Ukazao na GREŠKU koju bukvalno svi prave i ZBOG KOJE VAM PRILOG ISPADA LOŠE:

01:23

TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠEN RESTOVANI KROMPIR! Ukazao na GREŠKU koju bukvalno svi prave i ZBOG KOJE VAM PRILOG ISPADA LOŠE!

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.