EVO ŠTA VAM SE MOŽE DESITI AKO POJEDETE JAGODE KOJE NISU DOBRO OPRANE: Nutricionistkinja upozorila na SIMPTONME
Jagode, Foto: RINA

OPREZNO

EVO ŠTA VAM SE MOŽE DESITI AKO POJEDETE JAGODE KOJE NISU DOBRO OPRANE: Nutricionistkinja upozorila na SIMPTONME

Konzumiranje neopranih jagoda može da dovede do akutne crevne infekcije

Objavljeno:

Da li ste sigurni da ste dobro oprali jagode pre jela? Ovo voće delikatne strukture nije lako očistiti, posebno ako su malo zrelije, jer se lako pretvore u kašu.

Zato ne iznenađuje što ih mnogi samo ovlaš properu u vodi, smatrajući da ne može ništa loše da im se desi ako na njima ostane malo zemlje.

Jagode
foto: RINA

Međutim, stručnjaci ne misle tako…

Nutricionistkinja Ana Makarova upozorila je da konzumiranje neopranih jagoda vodi u opasnost od dobijanja akutne crevne infekcije sa znacima upale tankog creva – kampilobakterioze. Makarova je dodala da su simptomi ove bolesti: dijareja, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje. Po njenim rečima, voda je ta koja utiče na smanjenje koncentracije štetnih materija u voću.

Kada se javljaju prvi simptomi?

Ukoliko ste jeli jagode koje nisu detaljno oprane, prvi simptomi će se obično pojaviti 2-5 dana nakon infekcije bakterijom, a moguće je i od 1-10 dana. Doktorka je otkrila i da simptomi obično traju 3-6 dana.

Jagode
foto: RINA

Kampilobakterioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz roda „campylobacter“ i jedan od faktora rizika za ovo oboljenje jeste kada se konzumiraju, na primer, jagode koje nisu detaljno oprane. Zato, da biste smanjili rizik, a sačuvali strukturu ploda, doktorka savetuje da ih pre jela nakratko potopite u vodu.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.