POZNATI PSIHIJATAR OTKRIO KAKO DA SE REŠITE OVE LOŠE NAVIKE I OTOPITE KILOGRAME: Jednostavnije je nego što izgleda
Brza hrana, Foto: Društvene mreže, Profimedia

psihologija

POZNATI PSIHIJATAR OTKRIO KAKO DA SE REŠITE OVE LOŠE NAVIKE I OTOPITE KILOGRAME: Jednostavnije je nego što izgleda

Prvi korak ka razbijanju navike je isti kao i stvaranje navike - napravite listu ponašanja koja biste želeli da prestanete da radite i stavite ih u prioritetni red

Objavljeno: 22:03h

DA LI IMATE naviku (ili dve) koju zaista želite da prekinete, ali ste se borili sa njom u prošlosti? Možda provodite previše vremena na telefonu, jedete nezdravu hranu ili previše trošite na mobilne igre i kupovinu na mreži. Kakva god da je navika, postoji nekoliko koraka koje verovatno preskačete, tvrde stručnjaci, koji će vam pomoći da je konačno prekinete.

Uglavnom, sve se svodi na znakove koji vas vode do ponašanja. Kada se ponašate iznova i iznova u istom kontekstu bez razmišljanja, tada vam to postaje navika. Ako još niste pročitali našu priču o tome kako da izgradite nove navike, mnogi saveti u njoj su relevantni za odvikavanje od navike - uz nekoliko manjih izmena i dodatnih izazova koji su ovde navedeni, zbog vaše istorije ponašanja.

Dijeta, Hrana, Ishrana, Burger, Zdravlje
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prvi korak ka razbijanju navike je isti kao i stvaranje navike - napravite listu ponašanja koja biste želeli da prestanete da radite i stavite ih u prioritetni red. Ako pokušate da uradite sve odjednom, verovatno ćete biti preopterećeni i odustati, kaže Alana Mendelson, psihijatar i neuronaučnik sa Columbia's Zuckerman Mind Brain Behavior Institute. Što je još gore, kada smo pod stresom ili umorni, instinktivno se vraćamo našim ustaljenim navikama – što otežava da prekinemo one koje više ne želite.

„Mislim da je nešto što je korisno imati na umu jeste da što duže vreme živite na način na koji ste živeli, to će biti teže promeniti to“, kaže Mendelson.

Moć podataka, faktori životne sredine i istorija

Kada napravite svoju listu, morate razmisliti o svojoj istoriji sa svakom navikom: Kada je počela? Šta ga pokreće? Ako ste ranije pokušali da ga razbijete, koje ste pristupe koristili koji nisu uspeli?

Zdrava hrana
foto: Profimedia

„Ako želite da promenite ponašanje, pokušajte da identifikujete šta bi moglo biti okidač koji generiše ponašanje“, kaže Vendi Vud, profesor psihologije i biznisa na Univerzitetu Južne Kalifornije i autor knjige Dobre navike, loše navike. : Nauka o stvaranju pozitivnih promena koje ostaju. „Skloni smo precenjivanju u kojoj meri je naše ponašanje vođeno našim ciljevima i željama, a potcenjujemo u kojoj meri ga pokreće navika. Veliki deo ovoga mogu biti faktori životne sredine kao što su marketing i oglašavanje: vidimo oglas i mislimo da je to nešto što želimo da uradimo ili treba da imamo, a ne da o tome razmišljamo samo sada jer smo videli oglas.

Glavni problem na koji ljudi nailaze kada pregledaju svoju istoriju navika, kaže Mendelson, je to što možda ne znaju koja pitanja da postave ili nisu iskreni prema sebi u pogledu odgovora. Ako otkrijete da je to slučaj za vas, ona kaže da „terapeut može biti od neverovatno pomoći. Pogotovo ako je vaša navika uspostavljena kada ste bili mlađi. „Toliko našeg iskustva u razvijanju rutina i navika oblikuju naše porodice i škole.

Džejms Klir, autor knjige Atomic Habits, dodaje da gledanje podataka može biti dobra polazna tačka. „Što se tiče fitnes navika, to mogu biti stvari kao što su vaš Apple Vatch ili Vhoop bend ili MiFitnessPal. Postoji mnogo različitih načina za dobijanje podataka“, kaže on. „To takođe može biti tačno za navike za koje možda ne biste razmišljali o praćenju. Na primer, gledajući svoj kalendar za prošlu godinu da utvrdite da li ste proveli dovoljno vremena kod kuće sa svojom porodicom ili ste previše putovali zbog posla. „Ako ste toliko zauzeti da nikada sebi ne date vremena da razmislite o tome šta radite... zaista je teško poboljšati se, jer ste samo zauzeti ponavljanjem iste stvari iznova i iznova. Nemate priliku da pogledate širu sliku."

Mršavljenje, Salo, Stomak, Dijeta
foto: Profimedia / Serhiy Stakhnyk / Alamy / Alamy /

Odaberite svoju naviku, kopajte dublje i napravite plan Nakon što pregledate navike koje želite da prekinete, trebalo bi da izaberete jednu od njih za početak.

„Pogledam brojne izazove sa kojima se pacijent suočava, a zatim se zapitam: ’Koji je na vozačkom mestu?’“, kaže Mendelson. „Što znači da ako se pozabavim jednim od ovih problema, da li će ostali verovatno biti bolji?“

Sledeći korak je da odlučite kako ćete prestati sa navikom koju ste izabrali, na osnovu vaše istorije sa njom i konteksta ili znakova koji vas dovode do ponašanja.

KONZUMIRANJE NEZDRAVE HRANE

Klir ima odličan primer negativne prehrambene navike iz sopstvenog života. U kući u kojoj je živeo, bio je Mekdonalds odmah iza izlaza na autoput na putu kući. Zatekao je da se tamo zaustavlja nekoliko puta nedeljno. „Pogledao sam sebe posle poslednjeg i pomislio: ’Hoću li ovo da radim svaki put kada se vozim kući? Da li ću samo stati ovde i jesti ovde svaki put?’“, kaže on. „Na kraju, ono što sam odlučio je da krenem drugim putem kući. Ako bih otišao levo od izlaza umesto desno, trebalo bi mi dodatna tri minuta, ali ne bih prošao pored Mekdonaldsa. Promenio sam okruženje da ne bih bio izložen znaku. To je dodalo dovoljno trenja i dovoljno odvajanja da bi se navika promenila."

DECA TREBA DA SE VRATE U ŠKOLU, ALI... Psiholog tvrdi da je odluka o povrtatku na nastavu trebalo da bude nešto drugačija:

01:29

DECA TREBA DA SE VRATE U ŠKOLU, ALI... Psiholog tvrdi da je odluka o povrtatku na nastavu trebalo da bude nešto drugačija

(Espreso/ WIRED)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.