SAVRŠENO SVEĆE ZA BALKON: Ove prelepe biljke uspevaće i u potpunom hladu (FOTO)
ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/SNOVI, KUĆA, DOM

ULEPŠAJTE TERASU

SAVRŠENO SVEĆE ZA BALKON: Ove prelepe biljke uspevaće i u potpunom hladu (FOTO)

Iako se većina ovakvih biljaka ne može pohvaliti efektnim izgledom i raskošnim cvatom, za vas smo izdvojili nekoliko atraktivnih vrsta koje oduševljavaju na prvi pogled

Objavljeno:

Sadnja cveća i raznog bilja na balkonu koji je većinu vremena u hladu može biti pravi izazov. Srećom, postoji nekoliko vrsta atraktivnih sadnica koje obožavaju da rastu skrivene od direktne sunčeve svetlosti.

Ipak, imajte na umu to da će im, kao i svim biljkama, biti potrebno barem nešto svetlosti.

Možete ih saditi na natkrivenom i potpuno otvorenom balkonu jer sve što im je potrebno jeste – obilje hlada!

Iako se većina ovakvih biljaka ne može pohvaliti efektnim izgledom i raskošnim cvatom, za vas smo izdvojili nekoliko atraktivnih vrsta koje oduševljavaju na prvi pogled.

Lobelija

Lobelija je jedan od najpopularnijih izbora za terase s malo direktne svetlosti jer osvaja svojim bogatim cvatom u obliku malenog žbuna sa sitnim cvetovima.

Cveta oko četiri meseca godišnje, počevši s avgustom, pa je idealan izbor za kasno leto, a s obzirom na to da voli da raste u saksijama, najčešće je viđamo u visećim korpama, prenosi Tportal.

Begonije

Ako svoj balkon želite da obogatite šarenim cvećem, begonije bi mogle da budu baš ono što tražite! Dolaze u raznim bojama i varijantama, a pripazite tek da izaberete sortu koja najbolje uspeva u hladu.

Kada je reč o njihovim potrebama, imajte na umu to da nikako ne podnose mraz i zahtevaju obilnije zalivanje.

Fuksija

Fuksije su prekrasne trajnice jednostrukih ili dvostrukih cvetova u raznim bojama. Postoji mnogo sorta koje uspevaju isključivo u vrtovima i na direktnoj svetlosti pa pripazite prilikom odabira.

Dobro rastu u saksijama i visećim korpama, a neke će zimi uspevati čak i kao sobno bilje. Cvetaju od proleća do jeseni, a uklanjanje ocvalih cvetova podstiče novu cvatnju.

Jasmin

Jasmin je trajnica koja može da naraste čak pet metara u visinu, a s obzirom na svoj bogat rast, neretko se koristi kao dodatak balkonskoj ogradi.

Najčešće cveta tokom maja i juna, ali to se ponekad oduži sve do jeseni. Obožavan je zbog svog predivnog i prepoznatljivog mirisa i sitnih cvetova koji se počinju da se otvaraju tek kad počne da pada noć, zbog čega je poznat i pod nazivom ‘kraljica noći’.

Dan i noć

Dan i noć je verovatno najpopularnije cveće koje se sadi na balkonima, a posebno će dobro uspevati u prostoru koji je većinu dana u hladu, ali ne smeju da budu izložene naletima vetra.

Omiljene su zbog bogate palete boja i oblika cvetova i činjenice da mogu preživeti i niske temperature. Pronaći ćete ih u raznim kombinacijama: crvene, purpurne, plave, bronzane, ružičaste, tamnoljubičaste, žute, bele, boje breskve i lavande.

Lekoviti plućnjak

Lekoviti plućnjak trajnica je koja s cvetanjem počinje već u rano proleće. Niskog je rasta i gustih i kratkih cvetova koji dolaze u raznim bojama.

Njegove listove često nalazimo kao deo sastava lekovitih čajeva, naime koristi se u tretiranju bolesti bešike, pluća i bronhitisa kao i smanjenju simptoma prehlade i gripa.

Kukurek

Jedinstvenost kukureka je u tome što cveta zimi i otporan je na hladnoću. Osvaja i svojim upečatljivim cvetovima koji dolaze u kombinaciji bele, zelene, žute, ružičaste i tamnocrvene.

S obzirom na to da je reč o trajnici koja izvrsno podnosi vrlo hladne uslove, svojim lepim listovima krasiće vam balkon cele godine.

Oprez: iako se koriste u lekovite svrhe, svi njegovi delovi su otrovni!

Ukrasna kopriva (koleus)

Koleus ili ukrasna kopriva vrsta je koja se lako uzgaja, a svojim atraktivnim lišćem podiže izgled svakog balkona.

Dobro podnosi sve vrste osvetljenja, pa tako i duboki hlad, a traje oko godinu dana te je možete uzgajati i kao sobno bilje. Dolazi u raznim veličinama i bojama pa ćete lako naći kombinaciju koja odgovara vašem ukusu i enterijeru.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.