OVAKO IZGLEDA OPASAN KOMARAC: Od običnog se RAZLIKUJE PO 1 STVARI, prepoznajte ga na vreme
Komarac, Foto: Profimedia

OPREZNO

OVAKO IZGLEDA OPASAN KOMARAC: Od običnog se RAZLIKUJE PO 1 STVARI, prepoznajte ga na vreme

Ako ne znate po čemu se malarični komarci razlikuju od običnih, pročitajte ovaj članak.

Objavljeno:

Kada planirate roštilj ili idete na pecanje, trebalo bi da preduzmete mere predostrožnosti kako biste izbegli ujede komaraca. Takođe je poželjno imati predstavu o razlikama između običnih komaraca, koji nisu u stanju da naškode ljudskom zdravlju, i malaričnih pojedinaca, koji su nosioci opasne bolesti. Razmotrimo u nastavku kako se ove dve podvrste razlikuju, kao i da se prisetimo njihovih sličnosti.

Sličnosti i razlike između običnog malaričnog komarca i Zajedničke karakteristike ove dve vrste komaraca su sledeće:

Predstavnici obe vrste imaju praktično istu veličinu, ne razlikuju se značajno jedni od drugih. Komarci se takođe hrane ljudskom krvlju (tokom polaganja jaja) i biljnim sokovima. Izuzetno je teško razlikovati žig od ujeda obe vrste insekata. Takođe je vredno razmotriti razlike između jedinki koje se mogu videti kako u nekim spoljašnjim znacima tako i u ponašanju običnog i malaričnog komarca.

komarac
foto: Profimedia

Dakle, za početak, hajde da se upoznamo sa anofele:

Komarac malarije ima duže noge (uglavnom zadnje noge) od normalnog. Komarac malarije na glavi ima pipke, skoro identične veličine kao i proboscis. Krila komaraca Anopheles prekrivena tamnim mrljama, za razliku od normalnih. U „sedećem“ položaju, malarični komarac ima stomak pod pristojnim uglom prema površini, snažno podižući zadnje noge. Vodena sredina mora biti neutralna ili sa malom dodatkom alkalija, ni u kom slučaju "kisela". Močvara nije opcija za razvoj potomaka anophelesa. Larve komaraca malarije zauzimaju horizontalni položaj u vodi. Nemaju cevi za disanje.

Komarac, Komarci
foto: Profimedia

Pređimo na obične krvopije:

Skoro svako vodeno okruženje je pogodno za život i reprodukciju običnih komaraca. Imaju skraćene pipke, ne duže od četvrtine dužine proboscisa (ne treba ih mešati sa antenama. Komarac ima telo skoro paralelno sa ravninom u kojoj se nalazi. Ova podvrsta insekata ponaša se na poseban način, sa namerom da napadne žrtvu (odabirom joj kožu) – odlikuje ih neobičan „ples” u vazduhu. Larve običnih komaraca nalaze se u vodenom stubu pod malim uglom. Njihovi respiratorni organi su u obliku cevi.

I na kraju, najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju je reakcija na ujed jedne ili druge vrste komaraca. Dakle, ako od ujeda običnog komarca praktično nema posledica, osim svraba i blagog otoka, koji prolazi nakon nekoliko sati, onda ljudsko telo može značajno da strada od sudara sa malaričnim komarcem. A neblagovremene mere ponekad čak dovode do smrti.

Ako niste sasvim sigurni koja je vrsta napala vas ili vaše najmilije, uzmite neki antihistaminik (Suprastin, Tavegil, Claritin) i posmatrajte reakciju na ugriz. Ako osetite: drhtavicu, povišenu telesnu temperaturu, povraćanje, dijareju, glavobolju, hitno treba da odete u medicinsku ustanovu, prođete testove i odmah započnete lečenje. Što brže reagujete na simptome, veće su šanse da izbegnete neželjene zdravstvene posledice.

(Espreso/hr.ekobutik.si)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.