GRCI U MUSAKU DODAJU JEDAN NEOBIČAN SASTOJAK KOJI DAJE NAJBOLJI UKUS OVOM JELU: Od sada ćete je spremati SAMO OVAKO
Musaka, Foto: PRINTSCREEN/YT/ ICHKOCHEHEUTE

recept

GRCI U MUSAKU DODAJU JEDAN NEOBIČAN SASTOJAK KOJI DAJE NAJBOLJI UKUS OVOM JELU: Od sada ćete je spremati SAMO OVAKO

Ovako pripremljena musaka je definitvno jedna od najboljih

Objavljeno:

Kada je u pitanju musaka svaka domaćica ima neki svoj recept, a mnoge vole i da eksperimentišu, pa dodaju različite namirnice i začine, koji čine ovo jelo apsolutno savršenim. Kada se prolepša vreme umesto standardne mnogi vole i musaku od tikvica.

Proleće je vreme kada ovo povrće može da se nađe dosta jeftino, a u nastavku teskta pročitajte možda najbolji recept. Ređa se red krompira, pa tikvica, onda sočnog mlevenog mesa i na kraju se sve preliva bešamel sosom i posipa parmezanom.

Grčka musaka, Musaka
foto: Printscreen YouTube/Grčki Ukusi i Mirisi

Ovako pripremljena musaka je definitvno jedna od najboljih.

Sastojci:

750 g krompira

750 g tikvica

750 g mlevenog mesa

1 konzerva seckanog pelata

3 mala ljubičasta luka

2-3 čena belog luka

3-4 grančice ruzmarina

3-4 grančice timijana

1 kašičica kima

1/2 kašičice cimeta

Musaka
foto: Bakina kuhinja

Za bešamel:

500 ml mleka

250 ml bujona od povrća

150 g parmezana

100 g putera

100 g brašna

2 jajeta

1/4 kašičice muškatnog oraščića

Priprema:

Ruzmarin i timijan očistite, pa isecite. Krompir isecite na kolutove, a ljubičasti luk na rebarca. Pomešajte u posudi, pa dodajte so, biber, ruzmarin i timijan, pa prelijte maslinovim ulje. Dobro promešajte. Poređajte krompir na dno tepsije i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.

Musaka
foto: Bakina kuhinja

U drugoj posudi pomešajte tikvice isečene na kolutove, ljubičasti luk isečen na rebarca, posolite, pobiberite, pa pospite timijanom i ruzmarinom. Prelijte maslinovim uljem i dobro promešajte. Poređajte tikvice preko krompira i lepo rasporedite, pa pecite još 20-25 minuta na 200°C. Za to vreme u tiganj sipajte malo ulja, pa propržite ljubičasti luk isečen na rebarca, kao i mleveni beli.

Dodajte mleveno meso, pa pospite ruzmarinom i timijanom, a onda posolite, pobiberite, dodajte kim i cimet. Dobro promešajte. Pred kraj sipajte i pelat, promešajte i krčkajte dok skoro sva tečnost ne ispari.

U šerpi istopite puter i dodajte brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori, a onda sipajte mleko. Mešajte dobro da nema grudvica, a onda dodajte bujon, so, biber i muskatni oraščić. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Sklonite sa šporeta, pa dodajte parmezan i jaja. Dobro promešajte. Trećinu sos sipajte u mleveno meso, pa promešajte. Zatim mleveno meso sipajte preko tikvica i rasporedite. Preko sipajte preostali bešamel sos, pa pospite parmezanom. Vratite u rernu na još 30-35 minuta. Ostavite da odstoji nekih 20 minuta u tepsiji, pa secite. Prijatno!

Majke i snajke:

00:52

Danas privodimo kraju drugu polufinalnu nedelju emisije Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.