ODMAH SKLONITE IKONU SA OVOG MESTA U KUĆI: Mnogi je tu drže i tako PRIZIVAJU NESREĆU
Ikona, Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

paŽnja

ODMAH SKLONITE IKONU SA OVOG MESTA U KUĆI: Mnogi je tu drže i tako PRIZIVAJU NESREĆU

Ona nije ukrasni element, ali ni talisman za sreću, pa se savetuje da prilikom odabira mesta za ovu svetu sliku obratite pažnju na hrišćansku tradiciju i običaje

Objavljeno:

Kao što svaki vernik zna, ikona nije tek samo lepa slika i danak modi, već slika pred kojom se molimo za zaštitu nas i naše porodice.

Ona nije ukrasni element, ali ni talisman za sreću, pa se savetuje da prilikom odabira mesta za ovu svetu sliku obratite pažnju na hrišćansku tradiciju i običaje.

Prvo i osnovno pravilo pri postavljanju pravoslavnih ikona u stanu ili kući kojeg bi trebalo da se pridržavate nalaže da ova sveta slika bude na istočnom zidu počasne, glavne prostorije. Međutim, pošto se ni stambene zgrade, a ni porodične kuće, ne orijentišu kao pravoslavni hramovi (istok-zapad), često nije moguće da istočni zid bude prazan, da bi se na njemu postavile ikone. Ponekad su na toj strani prozori, vrata, izlaz na terasu ili dvorište. U tom slučaju ikone biste trebalo da postavite na južni ili severni zid, a drugo pravilo glasi - potpuno izbegavati stavljanje na zapadni zid.

Kako bi trebalo da izgleda vaš sveti kutak?

Sveti Luka, Ikona, Noć Veštica
foto: Printscreen/Youtube/ Kakve su ti misli takav ti je zivot

Postavljanje ikona na zid, takođe, ima svoja pravila. Prvenstveno bi trebalo poštovati pravilo rasporeda ikona na ikonostasu, što znači da ako u vašem domu posedujete ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i ikonu krsne slave treba ih postaviti tako da ikona Isusa stoji u sredinu, dok levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Bogorodice, a desno porodičnu ikonu krsne slave.

Izuzetak: Ukoliko imate samo ikonu Hrista ili samo Bogorodice, u tom slučaju bi slavska ikona trebalo da se postavi sa leve strane.

Važno je i da polica na zidu ili u ormaru bude malo iznad nivoa vaših očiju, tako da vaš pogled na ikonu bude usmeren odozdo prema gore. Pored ikona ne smeju da stoje ostali nesvetovni predmeti: suveniri, fotografije, igračke, lične stvari, kao ni lampa, telefon, kompjuter. Na zidu na kome je ikona ne mogu stajati neke druge slike, gobleni, posteri…

Nakon kupovine, ikonu obavezno osveštajte u nekom hramu pre nego što je postavite na njeno odgovarajuće mesto.

U Rusiji veruju da je svaka kuća mala crkva, stoga, u svakoj pravoslavnoj porodici, polica sa ikonama se nalazi na najistaknutijem mestu stanovanja. Istovremeno, broj i bogatstvo ukrasa ikone govore o bogatstvu i položaju domaćina u društvu.

Postavite ikonu u centralnu prostoriju vašeg doma u kojoj provodite najviše vremena – dnevnu sobu ili trpezariju za ručavanje. Ikonu možete postaviti i u hodniku, ali definitivno ne biste trebalo da je držite na televizoru jer običaji kažu da je to bogohuljenje i da tako prizivate nesreću. U spavaćoj sobi slika sveca može se naći na vrhu kreveta, mada postoji mit i da se ikone ne postavljaju u spavaću sobu.

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.