OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN PRAVE ORASNICE:Kolačići koje su Srbi "ČISTILI SA TANJIRA" a sad su POPULARNIJI NEGO PRE
Orasnice, Foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

paŽnja

OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN PRAVE ORASNICE:Kolačići koje su Srbi "ČISTILI SA TANJIRA" a sad su POPULARNIJI NEGO PRE

Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže

Objavljeno: 09:31h

U gastronomiji važi pravilo koje retko ko može da pobije - što manje kombinovanja sastojaka, to će recept koji pripremate biti ukusniji.

Ovo pravilo posebno važi u poslastičarstvu. Ukoliko ste sumnjičavi, samo se prisetite koji kolači i torte su najukusniji? Pa upravo oni koji se prave od pet-šest sastojaka: jaja, šećera, putera, orašastih plodova i čokolade sa dodatkom brašna.

Za orasnice, koje su nekada bile nezaobilazne na slavskoj trpezi, potrebna su samo četiri sastojka - belanca, šećer, orasi i sirće. Ovi kolačići sada su iznova popularni među domaćicama, jer ih nije teško pripremiti, a ukusom vraćaju u dane detinjstva.

Sastojci:

Orasnice
foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

2 belanca

200 g kristal-šećera

200 g mlevenih oraha

200 g seckanih oraha

1 kašika sirćeta

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.

Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. zatim lagano varjačom umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.

U pliću posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.

Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.

Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.