OVO JE NAJPOPULARNIJE JELO U ŠKOTSKOJ: Poreklom je iz 19. veka, ČAK GA I SRBI JEDU ZA RUČAK
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

ZAPIŠITE GA

OVO JE NAJPOPULARNIJE JELO U ŠKOTSKOJ: Poreklom je iz 19. veka, ČAK GA I SRBI JEDU ZA RUČAK

Mleveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radne nedelje. Možete i da se poigrate ovim škotskim nacionalnim jelom i umesto s junetinom spremite ga s divljači, ćuretinom ili jagnjetinom

Objavljeno: 09:30h

Danas vam predstavljamo mince and tatties, tradicionalno škotsko jelo, koje se sreće i na Jamajci, gde je stiglo početkom 19. veka. Zanimljivo je da se na ostrvu Mal održava godišnje takmičenje u pripremi ovog ručka. Tajna je u mlevenoj junetini i pire krompiru, a varijacije su, kao i kod svih „starih“ jela, nebrojene. Bez obzira na različite razmere u receptima, glavnim sastojcima se uglavnom dodaju luk, šargarepa ili drugo korenasto povrće i bujon.

Mleveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radne nedelje. Možete i da se poigrate ovim škotskim nacionalnim jelom i umesto s junetinom spremite ga s divljači, ćuretinom ili jagnjetinom.

Odlična vest je što višak mesa možete da upotrebite za neko drugo jelo koje u osnovi ima mleveno meso: mogućnosti su razne i u italijanskoj, meksičkoj, hrvatskoj ili kuhinji Bliskog istoka, pa je mince and tartties idealno jelo za sve koji vole unapred da isplaniraju svoj nedeljni meni.

Sastojci za mleveno meso s pireom:

Mleveno meso
foto: Profimedia

Meso

3 kašike masti, putera ili ulja

1 veliki luk, naseckan

700 g mlevenog mesa junetine, divljači, jagnjetine ili ćuretine

so

2 kašike brašna

1 keleraba, oguljena i iseckana na kockice

2 velike šargarepe, oguljene i naseckane na kockice

1 kašičica majčine dušice

1 kašičica mlevenog crnog bibera

2 šolje portera ili drugog tamnog piva

2 šolje bujona od divljači ili govedine

2 kašičice Vorčester sosa

Pire

Pire, Krompir pire
foto: Profimedia

2 kg krompira, oguljenih i nasečenih na veće komade

so

60 g putera

60 ml pavlake za kuvanje

½ kašičice belog bibera (po želji)

Priprema mlevenog mesa s pireom:

Zagrejte mast, puter ili ulje u dubokom titanju na srednje jakoj vatri. Dinstajte luk dok ne postane staklast, oko 6 minuta. Dodajte mleveno meso, posolite i meso i krčkajte još 6 do 10 minuta.

Dospite brašno i dobro promešajte. Pustite da prokuva minut ili dva, a zatim dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Kad proključa, smanjite vatru i pustite da se krčka još 15 do 20 minuta.

Oguljeni i nasečen krompir skuvajte u slanoj vodi.

Ocedite, pa dodajte puter i dobro zgnječite krompire. Dodajte pavlaku za kuvanje, so i po želji beli biber i nastavite da gnječite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu bez grudica. Za ekstra kremasti pire koristite mikser.

(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.