NIKOLA TESLA JE OVE 2 NAMIRNICE SMATRAO "ČUDESNIMA", PROBAVA MU JE BILA SAVRŠENA: A o VOĆU I POVRĆU je mislio OVO
Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

NIKOLA TESLA JE OVE 2 NAMIRNICE SMATRAO "ČUDESNIMA", PROBAVA MU JE BILA SAVRŠENA: A o VOĆU I POVRĆU je mislio OVO

Obožavao je povrće i voće

Objavljeno: 07:20h

Nikola Tesla bio je jedan od onih koji veruju da je doručak najvažniji obrok tokom dana. U svojoj autobiografiji pod nazivom "Moji izumi" otkrio je da bi dan počinjao jajima i mlekom.

Iako novo istraživanje sugeriše da nije dobro preskakati ni jedan od tri glavna obroka tokom dana, Tesla nije konzumirao ručak. Smatrao je da su mu dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

- Najvažniji element moje životne filozofije je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo - govorio je Tesla.

Ručak je smatrao suvišnim obrokom. Pojasnio je da on "opterećuje želudac hranom koju ne može brzo pretvoriti u energiju za rad te da time otežava naše mentalne i fizičke aktivnosti.

- Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok nisam izbacio ručak. Danas, sa 78 godina, uživam u dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak star 16 godina i nemam nikakvih problema s probavom - jedna je od Teslinih izjava prema stranici "Tesla Universe".

Obožavao je povrće i voće

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Tesla je ciljao na unos proteina, koje sadrži mleko, kao i belance. Zato je mleko i jaja smatrao "čudesnim namirnicama“. Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera. Voleo je i spanać, ali klonio se sira.

- Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše rad creva i daje telu vitamine. Voće sadrži šećer, ali on u malim količinama nije opasan - isticao je Tesla, piše oslobođenje.ba.

Na pitanje da li je vegetarijanac, Tesla je odgovorio: "Meso jedem vrlo retko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je skoro podjednako bogata proteinima i mastima. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem, ali fosfor, dok hrani mozak uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, premda nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije."

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.