OVAKAV DORUČAK SE PRAVI SAMO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Umesto ULJA, dodaje se ALKOHOL, nećete moći da se zasitite
Mekike, Foto: PRINTSCREEN/YT/PRATİK YEMEK TARİFLERİ

OBRATITE PAŽNJU

OVAKAV DORUČAK SE PRAVI SAMO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Umesto ULJA, dodaje se ALKOHOL, nećete moći da se zasitite

Prednost ovog recepta je u tome što zahvaljujući dodavanju male količine alkohola testo neće upiti ulje u kom se prži i ostaje sveže i meko danima. Takođe, ako ne nameravate da ispržite celu količinu pripremljenog testa, možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.

Objavljeno: 07:01h

Mekike su zahvalno pecivo za doručak ili večeru, jer mogu da se kombinuju sa slatkim i slanim namazima, brzo i lako se prave i vole ih pripadnici svih generacija.

Svaka domaćica ima svoj recept za pravljenje ove vrste testa, a mi vam otkrivamo kako su domaćice u Severnoj Makedoniji pravile njihov specijalitet koji se zove „makedonski mekici“.

Prednost ovog recepta je u tome što zahvaljujući dodavanju male količine alkohola testo neće upiti ulje u kom se prži i ostaje sveže i meko danima. Takođe, ako ne nameravate da ispržite celu količinu pripremljenog testa, možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.

Sastojci:

Mekike
foto: Profimedia

kockica svežeg kvasca

125 ml mleka

125 ml vode

500 g brašna

50 ml ulja + ulje za prženje

čašica rakije

ravna kafena kašičica soli

ravna kafena kašičica šećera

Priprema:

Mekike
foto: Profimedia

Zagrejte mleko i vodu da budu mlaki, pa skinite posudu sa ringle, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, sve dobro razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom u veću posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i čašicu rakije, pa zamesite testo koje bi trebalo da bude mekše nego za kiflice. Ostavite pola sata da naraste, pa ga još jednom premesite, razvucite oklagijom i odvajajte komadiće veličine mandarine.

U šerpu sipajte ulje, zagrejte ga i spuštajte mekike da se prže. S vremena na vreme ih okrenite, kako bi se ravnomerno ispekle.

Makedonski mekici odlično se slažu uz pavlaku, sir, ajvar, ali i uz džem, med ili čokoladni krem

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.