OVAJ SIMPTOM GOVORI DA VAS JE UJELA ZMIJA OTROVNICA: Širi se po celom TELU, a EVO ŠTA NAJAVLJUJE SMRT
Šarka, Foto: Profimedia

paŽnja

OVAJ SIMPTOM GOVORI DA VAS JE UJELA ZMIJA OTROVNICA: Širi se po celom TELU, a EVO ŠTA NAJAVLJUJE SMRT

Ukoliko vas je ujela zmija, računajte na to da ćete barem nekoliko dana morati da odustanete od obaveza i da mirujete. Posledice po zdravlje posle ujeda zmije su, na sreću, retke

Objavljeno:

Šta da radite kad se nađete u prirodi i ujede vas zmija? Kako da prepoznate da li je reč o otrovnici poput poskoka ili o smuku koji ne može da vam ugrozi život?

Smuk je dugačak između 140 i 180 centimetara, mada ima primeraka koji su dugi i 220 centimetara. Gornja strana tela je sivkasta ili smeđa, a donja beličasta. Poneki primerci su sasvim bele boje.

Poskok je u proseku dugačak između pet i 70 centimetara, mada neki primerci dostižu dužinu od jednog metra. Ova zmija ima izražen rog na prednjem delu glave i tamnobraon ili crnu cik-cak prugu duž celog tela. Donji deo tela poskoka prebojen je crvenom, žutom ili zelenom bojom.

Simptomi posle ujeda otrovnice

zmija
foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

Ujed otrovnica poznaje se po dve ubodne ranice na odstojanju od šest do deset milimetara. Ove ranice ne krvare, ali se ubrzo posle ujeda stvara crveni prsten koji menja boju u modru. Ujedno, pojavljuje se otok, a onda i obamrlost.

Kad zmijski otrov uđe u krv, širi se po celom telu. Simptomi koji ukazuju na širenje otrova posle ujeda otrovnice su vrtoglavica, drhtavica, ubraz puls, otežano disanje bledilo lica, povraćanje, dijareja i gubitak svesti. Delirijum, smetenost i konvulzije najavljuju intrakranijalno krvarenje koje je najčešci neposredni uzrok smrti.

Takođe, otrovne zmije ponekad nanesu i takozvani suvi ujed; tad postoje tragovi zuba, ali su suvi i služe za zastrašivanje. Prilikom suvog ujeda zmije ne ubrizgavaju otrov u telo čoveka.

Za razvoj simptoma posebno je važno mesto ujeda; najopasniji ujedi su na glavi ili vratu, odnosno ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Simptomi posle ujeda smuka

Iako smuk nije zmija otrovnica, njegov ujed ume i te kako da zaboli. Na sreću, to je jedini simptom koji se javlja posle “bliskog susreta” sa ovom vrstom zmije.

Prva pomoć

Ukoliko vas ujede zmija, zapamtite kako je izgledala da biste lekarima u najbližoj zdravstvenoj ustanovi mogli da pomognete da procene da li je reč o otrovnici ili smuku. Jer, u odnosu na to koja vrsta zmije vas je ujela, zavisi i tretman rane.

U oba slučaja, zdravstveni radnici će vam očistiti ranu, a ako vas je ujela otrovnica, dobićete i protivotrov koji će vam spasiti život. Posle dobijenog protivotrova neophodno je da ostanete na opservaciji i praćenju u zdravstvenoj ustanovi kako ne bi došlo do neke neželjene reakcije ili pogoršanja stanja.

Takođe, ako niste primili vakcinu protiv tetanusa, dobićete i nju kako bi se zaštitili od ove opake bolesti.

Koliko traje oporavak?

Ukoliko vas je ujela zmija, računajte na to da ćete barem nekoliko dana morati da odustanete od obaveza i da mirujete. Posledice po zdravlje posle ujeda zmije su, na sreću, retke.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.