LAGANA LETNJA POGAČA: Pravi se od svega par sastojaka, LISNATA JE I MEKANA - odmah zapišite RECEPT
Pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

PREUKUSNO

LAGANA LETNJA POGAČA: Pravi se od svega par sastojaka, LISNATA JE I MEKANA - odmah zapišite RECEPT

Savršena kombinacija ukusa

Objavljeno:

Nema ništa lepše nego kad dan započne mirisom sveže umešene i ispečene pogače. Još ako je lisnata i nadevena krem-sirom ili nekim drugim namazom, malo ko će joj odoleti!

Uz jogurt, kiselo ili obično mleko ili, pak, sezonsku salatu lagana letnja lisnata pogača može da bude izvanredan doručak.

Pogača
foto: PRINTSCREEN/YT/DOBRIANA DIMOVA

Sastojci:

500 g brašna

20 g kvasca

200 ml mleka

5 kašika ulja

kašičica soli

kašičica šećera

150 g putera

200 g krem-sira

1 žumance

30 g susama

30 g čija semenki (po želji)

Priprema:

Zagrejte mleko tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte u mleko izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, sve razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, ulje i aktivirani kvasac, pa zamesite testo. Prekrijte krpom ili streč-folijom posudu u kojoj ste mesili testo, pa ga ostavite da se udvostruči.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, podelite u pet loptica iste veličine, pa ostavite još desetak minuta da odstoji.

Svaku lopticu od testa razvucite oklagijom, premažite puterom koji je odstajao na sobnoj temperaturi, a onda i krem-sirom, pa ređajte jednu preko druge. Poslednja, peta razvučena loptica od testa trebalo bi da ostane nepremazana.

Rastanjite testo oklagijom u krug prečnika oko pola metra, pa ga isecite na 16 delova. Svaki deo urolajte i ređajte u podmazan okrugli pleh kao bilo koju takozvanu sunce pogaču dok ne popunite pleh.

Umutite žumance, njime premažite pogaču, pa je pospite susamom i čija semenkama (po želji), stavite u rernu i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.