PRVO MALAKSALOST, TEMPERATURA 40, A ONDA SE POJAVI OVO NA TELU: Lekari upozoravaju na SIMPTOME OPASNOG VIRUSA
Ilustracija, Foto: Kurir televizija

paŽnja

PRVO MALAKSALOST, TEMPERATURA 40, A ONDA SE POJAVI OVO NA TELU: Lekari upozoravaju na SIMPTOME OPASNOG VIRUSA

Ovaj virus ima istu kliničku sliku kao i svi ostali, dodaje pedijatar, ali ga karakteriše visoka temperatura i osip

Objavljeno:

Malaksalost, visoka temperatura do 40, bolovi u mišićima, osip simptomi su virusa koji poslednjih nedelja muči decu predškolskog i školskog uzrasta. Prema rečima stručnjaka, radi se o takozvanom „američkom virusu”, a ono što ga razlikuje od „ostalih” je to što se, pored klasičnih simptoma, pojavljuje karakterističan osip po telu. Deca se uglavnom leče antipireticima, piju više tečnosti, a ako je prisutna bakterijska infekcija, lekar prepiše antibiotik i sve prođe za 7 do 10 dana.

Kako objašnjavaju lekari, najvažnije je da se laboratorija uradi na vreme, posebno ako je visoka temperatura i da dete dobije adekvatnu terapiju. Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, hladno vreme pogoduje širenju virusa. Bez obzira što je maj, vreme je hladno, što dodatno doprinosi da deca obole jer borave u zatvorenom prostoru.

"Virus je prisutan već neko vreme, deca imaju visoku temperaturu, pojavljuju se osipovi, što roditelje još više plaši. Temperatura naglo raste, deca osećaju slabost, pa se dešavalo da nekome treba infuzija", rekao je dr Milićević. za „Blic“. Jelena M., Beograđanka, kaže da je njena ćerka iznenada dobila visoku temperaturu, koja je za pola sata skočila sa 38 na 40.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

„Prvo mi se činilo da je u pitanju samo prehlada, ali kada je dobila temperaturu od 40, bukvalno smo je odveli kod lekara. CRP je 100, ima blagi osip na nogama i rukama, dobila je. lek i stalno leži.Rekli su mi rekli da je virus ali i da je bakterijska infekcija pa je ušao i antibiotik i eto, to traje već četvrti dan. čula od roditelja iz njene škole, još nekoliko dece ima isti problem“, kaže za „Blic“ majka devetogodišnjakinje.

Ovaj virus ima istu kliničku sliku kao i svi ostali, dodaje pedijatar, ali ga karakteriše visoka temperatura i osip.

"Deca imaju temperaturu, slaba su i često imaju crvene oči. Gubi se apetit, a starija deca se žale na bolove u rukama i nogama. Određeni procenat dece ima i dijareju, a pojavljuju se i osip na koži. To sve plaši roditelje. ,jer temperatura naglo raste,a prisutni su i curenje iz nosa i kašalj.Međutim, kada uporedimo, simptomatologija se uglavnom ne razlikuje posebno od prethodnih virusa.Ponekad, podseća i na alergiju, ali nije alergija, jer ovde imamo i temperaturu“, kaže dr Milićević.

LEČENJE

Lekovi
foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

Kada su virusi u pitanju, antibiotici se nikada ne koriste, osim ako se ne pojave u asocijaciji sa bakterijama, a onda se javlja i malo komplikovanija klinička slika.

"Nema posebne terapije osim ako nema komplikovanih slučajeva, a virus obično nestane sam. Neophodno je davati lek protiv povišene temperature i davati malo više tečnosti nego inače. Veoma je važno da dete odmara, da usporava sve svoje aktivnosti, ne treba da ide u školu ili vrtić, da se izoluje od brata, sestre, bake, dede. Virus je prilično zarazan.Može da izazove probleme kod odraslih i onih koji imaju hronična bolest“, kaže pedijatar.

Sve obično traje od pet do 10 dana, osim ako ne dođe do nekih komplikacija poput upale pluća ili neke druge teže komplikacije.

„Kod dece koja imaju normalan normalan imunitet, to prolazi samo od sebe, ali ako dete ima neke komplikacije kao što je kašalj, loše stanje, ponekad je potrebna infuzija, kao i antibiotici, i to samo ako se dokaže da dete ima i bakterijsku infekciju. Antibiotici ne deluju na viruse, zato ih ne treba davati detetu napamet i na svoju ruku, 'za svaki slučaj'“, kaže dr Milićević.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.