OVU JUTARNJU NAVIKU IMAJU SVI, A NAJOPASNIJA JE ZA ŽENE: Kad vidite zašto, nikada je nećete praktikovati
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVU JUTARNJU NAVIKU IMAJU SVI, A NAJOPASNIJA JE ZA ŽENE: Kad vidite zašto, nikada je nećete praktikovati

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu je najveći ujutru kada se probudimo, a najniži uveče kada odemo na spavanje

Objavljeno: 09:43h

Ustati iz kreveta, teturati do kuhinje, skuvati kafu, otići u kupatilo, popiti prvi gutljaj kafe - i tek tada mnogi od nas zapravo počinju da se bude. Ovo piće je s razlogom jedno od najpopularnijih na svetu, ali moramo znati vreme i meru da bi nam išlo u prilog.

Zašto rano ispijanje kafe loše utiče na žene?

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke američkog Nacionalnog instituta za medicinu pokazala je da kafa na prazan stomak, posebno kod žena, loše utiče na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu je najveći ujutru kada se probudimo, a najniži uveče kada odemo na spavanje.

- Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najveći, remeti hormone u organizmu i remeti cirkadijalni ritam. Kortizol loše utiče na ovulaciju, hormonsku ravnotežu i težinu - objašnjava za portal PureVov nutricionistkinja i doktorka Karlin Rozenblum.

kafa
foto: Heidi Schade / Panthermedia / Profimedia

- Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najveći stimuliše pojačano lučenje kortizola. Iako još nije objašnjeno zašto se to dešava, smatramo da to ima veze sa dejstvom kafe na određene vitamine i minerale u organizmu – zaključuje dr Rozenblum i upozorava:

- Kortizol je, kao i svi drugi hormoni, neophodan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo stalno pod stresom i kada ga telo neprestano luči. To može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi i otpornosti na insulin.

Osim što stimuliše dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan stomak može izazvati probleme sa varenjem i povećati nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa stomakom, dobro je znati da je hladna kafa 70% manje kisela od tople.

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

Kafa
foto: Profimedia

Ako ustanete oko sedam ujutru, najbolje je da popijete prvu kafu između 9.30 i podneva – kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je jesti kroz to.

S obzirom na kiselost kafe, dobro je za doručak jesti hranu bogatu kalcijumom poput badema, jogurta ili čia semenke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.