OVO SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM AKO NE PIJETE DOVOLJNO VODE: Kada vidite koje su POSLEDICE, nećete razmišljati
Voda, Foto: Jochen Tack / Alamy / Profimedia

paŽnja

OVO SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM AKO NE PIJETE DOVOLJNO VODE: Kada vidite koje su POSLEDICE, nećete razmišljati

Voda je glavni sastojak našeg organizma, svake ćelije, tkiva i organa

Objavljeno:

Može se često čuti da treba piti dovoljno vode, pa i pored čestih preporuka - mnogi to ne primenjuju u svakodnevnoj rutini. Koliko je važna voda za zdralje organizma? I koliko je potrebno unositi tečnosti na dnevnom nivou?

Voda je glavni sastojak našeg organizma, svake ćelije, tkiva i organa. Bitna je za sve telesnefunkcije: neophodna je komponenta mnogih biohemijskih reakcija, ćelijama obezbeđuje oblik i stabilnost, pomaže varenju, reguliše telesnu temperaturu, poboljšava zdravlje zglobova, osnovni je sastojak telesnih tečnosti, prenosi kiseonik i hranjive materije, služi za detoksikaciju orgaznima.

4 razloga zbog kojih je voda važna

Voda pomaže da se toksične materije uklone iz organizma. Znak da ne unose dovoljno vode u svojoj ishrani jeste pojava akni. Ako pijete i unosite dovoljno vode, pomoći ćete zdravlju vaše kože. Dovoljna količina vode čini kožu hidriranom pa osobe koje je dovoljno ne unose imaju problem sa suvom kožom.

Voda
foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

Kada ne unosimo dovoljno vode, dešava se sledeće: dehidratacija uzrokuje usporavanje aktivnosti enzima, a posledice su umor i iscrpljenost. Kada u organizmu ima dovoljno tečnosti, oko 92 odsto krvi sastoji se od vode. Kada je dehidriran, krv postaje gušća, sporije teče i uzrokuje povišen pritisak. Proizvodi se više holesterola da bi sprečio gubitak vode u ćelijama. Nagomilavanje toksina stvara okruženje u kome bakterije bujaju pa su bešika i bubrezi podložniji infekcijama, zapaljenjima i javljaju se bolovi. Dehidrirane ćelije ostaju bez energije usled čega jedemo više iako je organizam zapravo žedan. Svi zglobovi obloženi su hrskavicom, koja je pretežno sastavljena od vode. U nedostatku vode telo dehidrira, hrskavica slabi, a obnavljanje zglobova se odvija usporeno izazivajući bol i neprijatan osećaj.

dečak, voda
foto: Profimedia

Odrasle osobe bi trebalo da konzumiraju dva do tri litra vode svaki dan. Međutim, ova procena ne obuhvata specifična medicinska stanja (bolesti) osobe, njenih navika u vežbanju i mesto stanovanja (recimo sa velikom nadmorskom visinom ili u tropskim krajevima). Ovu vrstu tečnosti možemo unositi i preko hrane koju jedemo. Mnogobrojno voće i povrće ima visok sadržaj vode, što je razlog da ga jedemo u većim količinama u svežem stanju.

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.