KURJE OKO ILI ČUKALJ: Ako vam je OVO iskočilo na STOPALU onda je to SIGURNO...
Kurje oko, Foto: Printscreen

MORATE ZNATI

KURJE OKO ILI ČUKALJ: Ako vam je OVO iskočilo na STOPALU onda je to SIGURNO...

Statistike kažu da se čukalj na nozi neuporedivo češće javlja kod žena nego kod muškaraca, čak i 10 puta više

Objavljeno:

Kurje oko i čukalj (čukljevi) prave velike probleme u svakodnevnom funkcionisanju jer se javljaju na stopalima, odnosno njihovim različitim delovima. Bol, smetnje pri hodu, nelagodnost u nošenju obuće, samo su neki od poteškoća koje izazivaju.

Šta je kurje oko, a šta čukalj

Kurje oko je kožna tvorevina. Upravo to je ono što izaziva i najviše nesporazuma i dilema kod onih koji imaju probleme ovog tipa. Reč je o zadebljanju kože i to najčešće na bočnim stranama stopala. Međutim, kurje oko može da se javi i na drugim delovima stopala, kao što su tabani ili peta. Dakle, kurje oko je spoljašna izraslina, posledica trenja, koja može da bude neprijatna i veoma bolna.

Osnovna razlika između kurjeg oka i čuklja (hallux valgus) jeste u tome što je čukalj unutrašnja struktura (promena.) Za razliku od kurjeg oka, nije kožna, već koštana. Čukljevi izgledaju kao kvrge koje „izlaze“ (nastavljaju se) najčešće iz malog prsta na nozi ili podnožja palca (metarzofalangealni zglob). Njihova međusobna uzročno-posledična veza je u tome što čukljevi mogu da prouzrokuju veće trenje o obuću, čime se otvaraju mogućnosti i za pojavu kurjeg oka.

Kako nastaju čukljevi a kako kurje oko i koji su uzroci

Čukalj nastaje kada prst ispada iz uobičajenog ležišta. Zglob postaje veći i i onda štrči izvan stopala kao kvrga. Oko tog dela koža može da bude i sasvim normalna, ali i sa otokom i crvenilom.Uzroci nastanka su različiti, od genetske predispozicije, artritisa ili loših životnih navika i neadekvatnog izbora obuće.

Kurje oko može da se javi na svim delovima stopala i razlog su kožna zadebljanja. Koža je naš najveći organ koji je i najizloženiji spoljnim uticajima, a kako su stopala najveći deo svakodnevnog funkcionisanja „zarobljena“ obućom ili čarapama, mogućim udarcima ili traumama, jasno je da koža na bilo koji od tih uticaja može da odreaguje.

Flaster, Stopalo
foto: Profimedia

Koji su simptomi čukljeva

Ako znamo da je kurje oko kožna tvorevina a ono što nam se na stopalu pojavi jeste izmenjena koštana struktura, čukljeve ćemo prepoznati lako. Evo najčešćih simptoma:

  • kvrgava koštana izraslina u osnovi nožnog palca, korenu malog prsta ili na peti
  • promenjeni položaj i iskrivljenje nožnog palca ka unutrašnjoj strani stopala
  • pojačana osetljivost, crvenilo ili otok oko izrasline
  • ograničeni opseg pokreta stopala
  • bol u peti (uz pojavu čuklja na tom delu)
  • bol u stopalu sa unutrašnje strane (u nivou pritiska koji vrši naša obuća)
  • bol u nožnom palcu (uz pojavu čuklja i promenu položaja prsta).

Da li su svi čukljevi isti u odnosu na to gde se pojavljuju

Statistike kažu da se čukalj na nozi neuporedivo češće javlja kod žena nego kod muškaraca, čak i 10 puta više. Smatra se da je razlog za to neadekvatna obuća, praćenje mode nauštrb udobnosti, izbor uske obuće, previsoke i uske potpetice, koje stopalo drže u neprirodnom položaju.

Nožni palac jeste najčešća lokacija za pojavu čukljeva, ali oni mogu da se pojave i na drugim mestima (peta, mali prst…). U zavisnosti od mesta na stopalu na kome se formiraju, čukljevi se razlikuju.

Čukalj na malom prstu pojavljuje se kada prst počne da se povija ka ostalim, unutrašnjim prstima. U isto vreme, njegov koren ispada iz zgloba i biva deformisan.

Kada se javi na peti, u pitanju je zadnji deo stopala, kod Ahilove tetive (Haglundov deformitet). Uzrok je pritisak na zadnji deo pete zbog tesne ili neudobne obuće. Uz sam čukalj, javljaju se još i otok u predelu Ahilove tetive, bol, upala tog dela i crvenilo.

Može li čukalj da se iskomplikuje

Odgovor je potvrdan, a evo najčešćih komlikacija nelečenih čukljeva:

  • metatarzalgija: preneseni bol na donji deo stopala
  • burzitis: upala burze (male kese ispunjena tečnošću koja ublažava trenje među zglobovima i tetivama)
  • deformicani (čekić) prsti: deformacija srednjih zglobova na prstima stopala, koji se savijaju ka tlu.
00:40

SUD JE UTVRDIO DA JE SMRT IZVRŠENA NASILNIM PUTEM! Advokat za Kurir TV povodom smrti pacijenta: Lekar se branio NA OVAJ NAČIN!

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.