OVA SALATA MOŽE BITI OPASNA AKO JE KUPITE NA PIJACI: Puna je BAKTERIJA, ne mogu se OSETITI NITI NAMIRISATI
Zelena salata, Foto: Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVA SALATA MOŽE BITI OPASNA AKO JE KUPITE NA PIJACI: Puna je BAKTERIJA, ne mogu se OSETITI NITI NAMIRISATI

Drugi su razlog za pranje salate, kažu stručnjaci, poljoprivredne hemikalije koje mogu biti vrlo opasne, posebno jer su i nevidljive i bez mirisa i ukusa

Objavljeno:

Ako poput većine često žurite dovršiti i servirati ručak, možda ste pomislili da je pranje zelene salate korak u pripremi koji se može i preskočiti, no stručnjaci to nikako ne savetuju.

Kao što znamo, zeleniš dolazi iz zemlje i ne može baš biti čisto, a na zelenoj salati mogu živeti i razne bakterije pa ju je najbolje oprati neposredno pre jela, kako bi se s nje isprala sva prljavština, kaže dijetetičarka i stručnjakinja za sigurnosti hrane Katie Sabatini, piše Večernji list.

“Postoje razni zagađivači, od pesticida pa do peska, zemlje i blata”, rekao je za Yahoo Jay Weinstein, kuvar-instruktor sa Institute of Culinary Education. “Uz to, salata uzgojena na poljima često ima više zemlje od fabrički uzgojenih sorti.”

Drugi su razlog za pranje salate, kažu stručnjaci, poljoprivredne hemikalije koje mogu biti vrlo opasne, posebno jer su i nevidljive i bez mirisa i ukusa.

Zato je, ističu, pametno uvek oprati zelenu salatu, čak i ako ste je kupili upakovanu i navodno opranu.

Kako oprati zelenu salatu?

Zelena salata
foto: Printskrin/RTS

“Pre pranja iskidajte ili izrežite listove jer je sredina glavice salate najpogodnija za skupljanje zagađivača”, kaže Weinstein koji preporučuje da prvo operete ruke sapunom i toplom vodom, kako biste smanjili rizik od širenja bakterija s ruku na povrće.”

“​​Napunite dve velike posude hladne vode iz pipe.”

“Potpuno potopite odrezane ili natrgane listove salate u prvu posudu s vodom”, dodaje i snažno prstima promešajte.

“Izvadite salatu iz vode i pustite je da se ocedi pre nego je prebacite u drugu posudu i ponovite postupak”, kaže Weinstein. Opipajte dno posude da vidite ima li peska. Ako ima, ponovite postupak sve dok posuda ne bude čista.

“Mokra salata razređuje dressing pa je treba dobro osušiti, salatu stavite u peškir ili čistu jastučnicu i osušite”, savetuje Weinstein.

(Espreso/N1nfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.