ZA OVE GENE KOJE DECA NASLEĐUJU OD RODITELJA SMO SVI ZNALI: Ali retki znaju da i OVU OPASNU STVAR možemo naslediti
Geni, Foto: Filip Plavčić

paŽnja

ZA OVE GENE KOJE DECA NASLEĐUJU OD RODITELJA SMO SVI ZNALI: Ali retki znaju da i OVU OPASNU STVAR možemo naslediti

Oism fizičkih osobina i izgleda, od roditelja možemo naslediti i neka oboljenja, ali i crte karaktera. Sve što se prenosi sa generacije na generaciju prenosi se zahvaljujući dominantnom genu koji je nosilac određenih osobina

Objavljeno: 11:40h

Boja očiju, kovrdžava kosa, visina, rupica na bradi, oblik nosa… to su najčešće asocijacije na ono što nasleđujemo od roditelja. Međutim, postoji niz drugih stvari koje možemo naslediti od roditelja, a koje nisu vidljive na prvi pogled.

Oism fizičkih osobina i izgleda, od roditelja možemo naslediti i neka oboljenja, ali i crte karaktera. Sve što se prenosi sa generacije na generaciju prenosi se zahvaljujući dominantnom genu koji je nosilac određenih osobina.

Nauka je otkrila razlog zbog kog često devojčice liče na svoje očeve, dok su dečaci fizički sličniji majci. Iks hromozom koji dečaci nasleđuju od majke bogat je naslednim materijalom koji određuje fizički izgled, dok je isti taj iks hromozom sa očeve strane mnogo “siromašniji” ovim materijalom. Kako devojčice nasleđuju po jedan iks hromozom od oba roditelja – one imaju podjednaku šansu da liče i na oca i na majku, a specifičniji fizički izgled zavisi od toga ko je nosilac kog dominantnog gena.

Otac, Deca, Roditelj
foto: Profimedia

Boja kose i očiju nasleđuje se na gotovo isti način. Roditelji sa svetlim očima i svetlom kosom najverovatnije će imati dete sa ovim fizičkim osobinama, a tamnooki roditelji – dete sa tamnim očima. Izuzeci su retki, ali i to se dešava. Dovoljno je da jedan roditelj ima kovrdžavu kosu kako bi se to prenelo na dete, s obzirom na to da kovrdžavu kosu nosi dominantni gen.

Nasledne bolesti i poremećaji

U nekim slučajevima, za prenošenje bolesti sa roditelja na dete potrebno je da određeni gen nose oba roditelja, dok je za neke bolesti dovoljno da se nađe u genetskom kodu jednog roditelja.

(Espreso/verified.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.