OVO JE NAJGORE VOĆE KOJE MOŽETE DA POJEDETE: Puno je ŠEĆERA i može izazvati NEŽELJENE EFEKTE
Voće na pijaci, Foto: Emilija Jovanović

pripazite

OVO JE NAJGORE VOĆE KOJE MOŽETE DA POJEDETE: Puno je ŠEĆERA i može izazvati NEŽELJENE EFEKTE

Neke vrste voća, sveže i sušene, imaju visok sadržaj prirodnog šećera

Objavljeno:

Bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, sveže voće može biti odličan dodatak dobro zaokruženoj ishrani. Međutim, neke vrste voća sadrže više šećera i kalorija od drugih.

Štaviše, neko voće može izazvati neželjene efekte kod ljudi sa zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i refluks kiseline. Ovo voće se i dalje može uživati, ali u manjim količinama.

Najviše šećera

Neke vrste voća, sveže i sušene, imaju visok sadržaj prirodnog šećera. Ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata ili šećera, držite se malih količina kada ih uživate.

Urme
foto: Profimedia

1. Urme

Urme su poznate po svom slatkom, gotovo karamelnom ukusu. Sušene urme se često uživaju same kao zgodna užina ili se koriste kao prirodni zaslađivač u receptima. Iako su bogati antioksidansima i mikronutrijentima kao što su kalijum, bakar i magnezijum, takođe su bogati šećerom i ugljenim hidratima.

Jedna šolja (160 grama) suvih urmi sadrži:

Kalorije: 451

Proteini: 4 grama

Šećer: 101 gram

Masti: 0,6 grama

Ugljeni hidrati: 120 grama

Vlakna: 13 grama

Suvo voće
foto: Profimedia

2. Suvo voće

Neke od najčešćih sorti suvog voća su jabuke, suvo grožđe, kajsije, smokve, mango, ananas i brusnice. U poređenju sa svojim svežim kolegama, oni generalno sadrže više kalorija, ugljenih hidrata i šećera po porciji.

Većina sorti je takođe bogata vlaknima, kalijumom i vitaminom C. Kada pojedete šaku sušenog voća, unosite više kalorija nego što biste jeli da jedete istu količinu svežeg voća.

Najveća briga kod sušenog voća je veličina porcije, a ne količina šećera. Tradicionalno sušeno voće ima nizak do umeren glikemijski indeks i dobar je izvor vlakana i kalijuma. Zbog veće koncentracije šećera u suvom voću (čak i bez dodatka šećera), najbolje je da umereno uživate u suvom voću, posebno ako želite da smanjite unos šećera.

Porcija od 1 šolje (160 grama) mešavine sušenog voća sadrži:

Kalorije: 477

Proteini: 4 grama

Šećer: 106 grama

Masti: 1 gram

Ugljeni hidrati: 126 grama

Vlakna: 8 grama

Liči, Voće
foto: Printscreen YouTube/OVOCNY CHECK

3. Liči

Poreklom iz jugoistočne Kine, ovo tropsko voće je poznato po svom jedinstvenom ukusu i izgledu. Sadrži mnoge ključne mikronutrijente, uključujući vitamin C, bakar i kalijum.

Takođe ima relativno visok sadržaj šećera, što može biti problem ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata ili malo šećera.

Jedna šolja (190 grama) sirovog ličija sadrži:

Kalorije: 125

Proteini: 1,5 grama

Šećer: 29 grama

Masti: 1 gram

Ugljeni hidrati: 31,5 grama

Vlakna: 2,5 grama

Mango
foto: Printscreen Youtube / Clean & Delicious

4. Mango

Ovo ukusno koštičavo voće je popularno zbog svog slatkog ukusa i meke, kremaste teksture. Mango je takođe prepun raznih hranljivih materija, uključujući vitamin C, folat i bakar.

S druge strane, oni sadrže veliku količinu prirodnog šećera u svakoj porciji. Jedna šolja (165 grama) manga sadrži:

Kalorije: 99

Proteini: 1,5 grama

Šećer: 22,5 grama

Masti: 0,5 grama

Ugljeni hidrati: 25 grama

Vlakna: 2,5 grama

AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!:

05:34

AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.