JATUK TORTA NEIZOSTAVNI DEO SVAKOG PORODIČNOG OKUPLJANJA: Podseća na detinjstvo, a ovo je RECEPT!
Torta, Foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

SAVRŠENA POSLASTICA

JATUK TORTA NEIZOSTAVNI DEO SVAKOG PORODIČNOG OKUPLJANJA: Podseća na detinjstvo, a ovo je RECEPT!

Smesu sipati u pravougaoni podmazani pleh. Peci dvadesetak minuta na temperaturi od 180°C

Objavljeno:

Torta koja je na proslavama detinjstva bila obavezna.

Sastojci:

6 jaja

150 gr šećera

150 gr brašna

6 dl mleka

6 žumanaca

6 kašika šećera

1 vanil-šećer

2 kašike oštrog brašna

200 gr malina

3 kesice šlaga

1/2 l slatke pavlake

po želji šećer u prahu

6 belanca

6 kašika šećera

Priprema

1. Napraviti patišpanj na način koji više volite, a ima ih dva. Odvojiti žumanca od belanaca, pa ih dobro umutiti sa šećerom. Umutiti sneg od belanaca, pa ih lagano mešajući, naizmenično sa brašnom dodavati u umućena žumanca.

Ili se mogu umutiti cela jaja sa šećerom u gustu masu, pa dodavati kašiku po kašiku brašna lagano mešajući. Smesu sipati u pravougaoni podmazani pleh. Peci dvadesetak minuta na temperaturi od 180°C. Kad testo porumeni, probajte da li je pečeno probadanjem tankom iglom ili čačkalicom, koja treba da bude suva kad je izvučete iz testa.

2. Staviti mleko da se zagreje. U posebnom sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati vanil-šećer i brašno, sve još malo mutiti, pa dodati u toplo mleko. Na blagoj vatri stalno mešajući kuvati krem dok se ne zgusne, ali da ne provri. Kuvani krem skloniti sa vatre i ohladiti povremeno mešajući.

3. Ohlađeno testo (patišpanj) seći na uzdužne trake širine 1 cm, pa filovati na sledeći nacin: trake položeno naređati jednu do druge, premazati kremom, staviti deo malina. Zatim popreko ređati novi red traka od testa, premazati kremom i poređati maline. Ovo ponavljati dok se ne potroše testo i krem.

4. Tortu premazati šlagom umućenim po uputstvu sa kesice ili slatkom pavlakom umućenom sa prah šećerom. Umesto šlaga može se premazati šaumom od belanaca koji se sprema tako što se šecer nalije sa čašom vode i skuva gušće nego za slatko. Belanca umutiti u čvrst sneg, u njih u tankom mlazu dodati sirup od šećera, pa na pari mutiti dok se masa ne zgusne. Ohladiti i premazati tortu.

00:49

Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.