EVO KADA JE BOJLER OPASAN: Ako uradite OVO rizikujete život, može se desiti STRAŠNA STVAR
Bojler, Foto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

VAŽNO!

EVO KADA JE BOJLER OPASAN: Ako uradite OVO rizikujete život, može se desiti STRAŠNA STVAR

Većina nas nije nikad razmišljala o tome da li je kupanje sa uključenim bojlerom bezbedno, sve dok se ne desi da neko strada. Na žalost dešava se udar struje tokom kupanja, to nije česta ali jeste realna pojava.

Objavljeno:

Ako se još uvek pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vesti na svakih par meseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe.

Kupanje sa uključenim bojlerom – zašto ne?

– Nemamo uvid kakvo je uzemljenje i da li ga uopšte ima (pogotovo kod renoviranih kupatila); – stanje bojlera; – kvalitet i stanje grejača bojlera (kupanje sa uključenim bojlerom).

Uzemljenje je obavezno na nivou stana/kuće, pogotovo kupatila i kuhinje. Ono nas štiti od mogućih strujnih udara (tema – kupanje sa uključenim bojlerom). Dobro je pitanje u kakvom je stanju uzemljenje u novim, starim i tek renoviranim kupatilima.

Zub vremena utiče i na uzemljenje u starim kupatilima, stoga je poželjno da se obavi kontrola takvih kupatila.

Kod renoviranja kupatila može doći presecanja uzemljenje, što je apsolutno neprihvatljivo. Ukoliko primetite peckanje prilikom dodirivanja vode ili slavine, potrebno je da elekttričar pregleda instalacije.

bojler
foto: Botastock images / Alamy / Alamy / Profimedia

Stanje bojlera je takođe od izuzetne važnosti. Neispravan bojler može doneti mnogo nevolja a jedna od njih je strujni udar. Probijanje dotrajalog i neispravnog grejača može dovesti do strujnog udara.

Bojler je poželjno servisirati jednom u 6 meseci ili na godinu dana. Servis bojlera je od izuzetne važnosti po Vašu bezbednost i ostalih korisnika istog (tema – kupanje sa uključenim bojlerom).

Ako se pitate da li treba gasiti bojler kada se kupamo iako je bojler servisiran, odgovor je da. Uvek isključujte bojler pre kupanja, nemojte dogrevati vodu tokom kupanja, dovodite sebe u opasnost.

Strujni udar u kupatilu

Da li je moguć strujni udar u kupatilu?

Naravno da jeste, već smo Vam objasnili i zašto. Strujni udar u kupatilu u glavnom potiče od bojlera i tom prilikom usmrćuje korisnike kade ili tuš kabine. Strujni udar od fena je takođe moguć, pogotovo ako je uključen u struju u blizini vode. Potrebno je biti vrlo pažljiv i misliti na vreme na sve posledice.

Loše stanje kabla fena može da dovede do strujnog udara. Na primer ukoliko je oštećen kabal fena a koristite ga u kupatilu punom pare. Vlaga na kablu fena stvara kapljice vode koje mogu da dovedu do strujnog udara. Isto važi i za peglu za kosu. Znači, strujni udar iz bojlera, fena i pegle za kosu je moguć i dešava se često. Iz tog razloga najbitnije da pazite!

Kada je bojler opasan?

Na pitanje – kada je bojler opasan imamo više odgovora, neki Vam se neće svideti ali je bitno da ih sanirate kako bi bili sigurni. Opasan bojler je bojler koji nije servisiran duže od godinu ipo a aktivno se koristi svaki dan. Količina kamenca u njemu je velika i uveliko utiče na rad samog grejača bojlera. Uz loše uzemljenje, kupanje sa uključenim bojlerom je veoma rizično.

Pored navedenog, opasne situacije su i pojava vode oko bojera gde lako može da se desi da voda potiče baš iz bojlera. Čudni zvukovi u bojleru su isto važni znaci da je vreme da ga ugasite i pozovete vodoinstalatera. Nikad nemojte oklevati u ovakvim situacijama ma koliko Vam se žurilo. Blagovremenim zvanjem vodoinstalatera osiguravate da do havarije ne dođe i čak da sebi spasite život.

(Espreso/vodoinstalaterbeograd.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.