PIJETE VODU SA ČESME? Uz ovaj TEST otkrijte SAMI da li je ISPRAVNA ZA PIĆE ili narušavate zdravlje
Foto: Profimedia

SJAJNO

PIJETE VODU SA ČESME? Uz ovaj TEST otkrijte SAMI da li je ISPRAVNA ZA PIĆE ili narušavate zdravlje

Iako poslednjih godina sve više Srba kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvek velika većina naših sunarodnika pije onu iz česme.

Objavljeno: 22:45h

O tome kakavog je kvaliteta ta voda neprestano se polemiše u medijima, ali čak i kada je bakteriološki ispravna, postoje sastojci u njoj koji mogu da naštete zdravlju.

Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima Srbije, a često navode Zrenjanin i okolinu kao loš primer. Ono što je najčešće karakteristika vode iz česme, bez obzira na to iz kog je dela Srbije, jeste tvrdoća. Ova voda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma, a koje utiču na stvaranje kamena u bubregu i bešici.

S druge strane, ispijanje preterano meke vode, u kojoj nema dovoljno minerala, dovodi do stanjivanja koštanog tkiva i propadanja zuba. U velikim gradovima može da se javi problem i u sistemu za prečišćavanje koji utiče na sastav vode, pa se u njoj javljaju hlor i gvožđe oksid koji su opasni za organizam.

Da bi se utvrdilo prisustvo štetnih materija u vodi, stručnjaci savetuju da je prethodno prokuvate. Ako se u njoj brzo formira kamenac, onda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma. Crvenkasta nijansa je višak gvožđe oksida. Gotovo potpuno odsustvo plaka u posudi za kuvanje koja se koristi godinama može da ukaže na nizak sadržaj minerala u vodi, zaključuju stručnjaci.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.