HIRURG ZLATKO UPOZORIO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POJEDETE KUVANA JAJA: Ovaj ORGAN može prvi NASTRADATI
Jaja, Foto: Printscreen Youtube/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

vaŽno

HIRURG ZLATKO UPOZORIO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POJEDETE KUVANA JAJA: Ovaj ORGAN može prvi NASTRADATI

Ukoliko se pacijentu laparoskopski ukloni žučna kesa, oporavak je neuporedivo brži i očekuje se da će se za desetak dana vratiti aktivnostima. U slučaju otvorene operacije, oporavak traje znatno duže. To, naravno, prema rečima hirurga, podrazumeva drugačiju ishranu i uzdržavanje od pune fizičke aktivnosti do tri meseca

Objavljeno:

Konzumacija jaja je potencijalni problem za pacijente sa kamenom u žuči i pankreatitisom jer žumance može izazvati burne reakcije, naglašava doktor Zlatko Bokun, hirurg.

Žučna kesa i pankreas su organi sa kojima pacijenti često imaju poteškoća. Zato bi, upozoravaju stručnjaci, trebalo da vode računa o ishrani u suprotnom, a posebno u periodu praznika. Bilo da postoje problemi u vidu kamenca (kalkuloza) u žučnoj kesi ili je ona tek uklonjena, treba se pridržavati određenih preporuka o unosu hrane.

Žučna kesa je osetljiva na određenu hranu

Dr Zlatko Bokun, hirurg i specijalista laparoskopske hirurgije, koji se dugi niz godina bavi tegobama i operacijama žučne kese, navodi da bi život pacijenata kojima je odstranjena žučna kesa trebalo da bude potpuno normalan, bez poteškoća. Ipak, ono što ne treba zaboraviti je uravnotežena ishrana u prvim danima nakon intervencije.

- Ako je reč o onima koji imaju napad u akutnoj fazi ili im treba ukloniti žučnu kesu, a trenutno je u stanju mirovanja, jaku i masnu hranu apsolutno treba izbegavati. Ako su nakon intervencije na režimu oporavka, važe pravila koja će higijenskim i dijetetskim režimom naterati organizam da se navikne na to da jednog organa, u ovom slučaju žučne kese, više nema. To praktično znači da treba jesti kuvanu ili pasiranu hranu: povrće, belo meso, pečene jabuke, piti blage, nezaslađene čajeve. Ostale namirnice se uvode postepeno i po vrsti i po količini. U prvom periodu treba izbegavati crveno meso, mleko i mlečne proizvode, zbog mogućnosti nešto učestalije stolice. Nakon oporavka, pacijenti bez žučne kese mogu da konzumiraju sve namirnice bez ograničenja, ističe hirurg.

Kako žučna kesa i kako pankreas reaguje na jaja

Ljuska od jaja, Jaja, Kuvana jaja, Ljuska
foto: Profimedia

Dolaze izazovni dani ako govorimo o hrani. Jaja su neizbežan deo. Oni nemaju samo ritualni značaj, već ostaju na trpezi nekoliko dana nakon Uskrsa. Šta je savet za pacijente sa problematičnom žučnom kesom?

- Pacijentima koji imaju problema sa žučnom kesom i pankreasom (pankreatitis, na primer) bilo bi najbolje da izbegavaju da konzumiraju cela jaja. Nekim ljudima neće smetati jer je svaki organizam svet za sebe. Međutim, većina pacijenata može osetiti nelagodnost jer žumance često izaziva grč žučne kese. Ovo važi i za proizvode od jaja i drugu masnu hranu (majonez). Belanca neće biti problem, ali žumanca svakako treba izbegavati.

Velike količine hrane su uvek opasne

Pankreas, Gušterača
foto: Profimedia

Ukoliko se pacijentu laparoskopski ukloni žučna kesa, oporavak je neuporedivo brži i očekuje se da će se za desetak dana vratiti aktivnostima. U slučaju otvorene operacije, oporavak traje znatno duže. To, naravno, prema rečima hirurga, podrazumeva drugačiju ishranu i uzdržavanje od pune fizičke aktivnosti do tri meseca.

- Greška koja se često pravi posledica je olakšanja koje je vidljivo posle operacije. Nema više mučnine, povraćanja, gađenja prema jajima, grčeva, pa pacijenti imaju utisak da mogu da jedu bez ograničenja. To ih može zavarati čak i na praznicima, pa se opuste, preteraju i prave probleme, ali to neće imati nikakve veze sa žučnom kesom. Zato je umerenost savet za one sa problematičnom žučnom kesom i pankreasom, ali i za sve druge kategorije pacijenata. Preterana konzumacija namirnica koje čine veliki deo praznične trpeze, masnih peciva, pržene hrane (posebno mesa i mesnih prerađevina), masnih sireva, kajmaka, slatkiša i jakih začina, može da "uznemiri" stomak i najzdravijih, savetuje dr Zlatko Bokun, hirurg.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.