ŠTITI OD ZLA I DONOSI ZDRAVLJE UKUĆANIMA: Jedan običaj vezan za ČUVARKUĆU treblo bi da ispoštuje svaki vernik
Čuvarkuća, Foto: Beta / Dragan Gojić

obratite pažnju

ŠTITI OD ZLA I DONOSI ZDRAVLJE UKUĆANIMA: Jedan običaj vezan za ČUVARKUĆU treblo bi da ispoštuje svaki vernik

Čuvarkuća je jaje koje smo ofarbali u crvenu boju uoči velikog hrišćanskog praznika Uksrsa

Objavljeno:

U većini domova, jaja se farbaju na Veliki petak.

Iako se na internetu može naći gomila ideja za farbanje jaja, različitim tehnikama i metodama, običaj nalaže da je prvenstveno važno obaviti tradicionalno farbanje crvenih jaja, i izdvajanje prvog jajeta - čuvarkuće.

Šta je čuvarkuća?

Čuvarkuća je jaje koje smo ofarbali u crvenu boju uoči velikog hrišćanskog praznika Uksrsa. Čuvarkuća je prvo jaje koje smo izvadili, i ono se čuva na posebnom mestu u toku cele godine. Smatra se da čuvarkuća štiti ukućane od bolesti i nevolja, s toga je važno ispoštovati ovaj tradicionalni običaj kako bi nas blagostanje pratilo tokom godine.

Uskrs, Vaskrs, Uskršnja jaja
foto: Shutterstock

Takođe se smatra da čuvarkuća donosi sreću, napredak i mir u kući.

Običaji vezani za čuvarkuću

Običaj je da se čuvarkuća čuva u toku cele godine, do sleećeg Velikog petka. U nekim krajevima, običaj je da se ofarbana čuvarkuća stavi u posudu sa vodom u kojoj su ruzmarin, dren i biljka zdravac, te da u toj vodi prenoći. Običaj je nalagao da se na uuskršnje jutro ukućani umivaju sa vodom u kojoj je prenoćila čuvarkuća. Smatra se da ovaj običaj donosi dobro zdravlje cele porodice, pogotovo dece.

Šta se radi za prošlogodišnjom čuvarkućom?

Prošlogodišnja čuvarkuća se nikada ne baca. Ukoliko imate mogućnost, čuvarkuću možete baciti u reku kako bi ona sa sobom odnela svu nesreću iz kuće. U drugom slučaju, čuvarkuću možete zakopati u dvorištu ispod drveta, a ovaj običaj ljudi najčešće primenjuju sa starom čuvarkućom. Smatra se da, ukoliko čuvarkuću zakopate ispod drveta, to drvo će biti plodno, te će ukućane zaštititi od vremenskih nepogoda.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.