Mozak radi i kad srce prestane! Ne verujete? Evo dokaza (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Život nakon smrti

Mozak radi i kad srce prestane! Ne verujete? Evo dokaza (FOTO) (GIF)

Ovaj eksperiment pobudio je i etička pitanja o doniranju organa. Pitanje je kada je neko zapravo mrtav i kad je prihvatljivo izvaditi organe
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pitanje života posle smrti se često nameće, a odgovor niko ne može da odgonetne. Kako poslednja istraživanja pokazuju, mozak nastavlja da radi i kada se srce ugasi. Šta to znači? Da li će ovo istraživanje uticati na sva dosadašnje zaključke i na duhovni svet?

Ako mu ne daš ovih 5 stvari, nikad se neće zaljubiti u tebe! (FOTO) (GIF)

Ljudski mozak može da ostane aktivan minutima nakon kliničke smrti, dokazali su lekari iz Kanade. Oni su pratili mozak umirućih pacijenata na odeljenju intenzivne nege i iznenadili se kad su kod jednog pacijenta zabeležili moždanu aktivnost i 10 minuta nakon što je srce prestalo da kuca.

Istraživači sa Univerziteta ‚‚Western Ontario" su zabeležili aktivnost delta talasa na mrtvom pacijentu. Delta talasi su prisutni pri dubokom snu.

foto: giphy

Naučnici, koji su rad objavili u ‚‚National Centre for Biotechnology Information", još ne znaju uzrok te aktivnosti, niti šta se događa u mozgu nakon smrti, ali zaključuju da je smrt za svakoga drugačija. Istovremeno su proučavali još tri pacijenta, a njima je moždana aktivnost prestala pre nego što im je stalo srce.

Ovaj eksperiment pobudio je i etička pitanja o doniranju organa. Pitanje je kada je neko zapravo mrtav i kad je prihvatljivo izvaditi organe.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.